Beauty

3 tips om rosacea te verminderen

Misschien herken je het wel: je eet een pittige curry of drinkt een glas wijn en je krijgt last van knalrode wangen, of heb je een branderig gevoel na het doen van je make-up. Het kan zijn dat je dan last hebt van rosacea: een huidaandoening met veel verschillende symptomen zoals een onrustige huid, rode vlekken in het gezicht of een prikkelend gevoel. Gelukkig zijn er manieren om je klachten te verminderen!

Je bent namelijk niet de enige die last heeft van rosacea, want één op de vijf vrouwen heeft hier last van.

Laatst kreeg onze beautydeskundige Maaike de volgende vraag:

“Ik heb rosacea, waardoor ik snel last heb van een rode huid en ik op veel cosmeticaproducten slecht reageer. Zo heb ik snel last van een brandend of prikkelend gevoel op mijn gezicht. Wat kan ik hiertegen doen?”  

Rosacea kan je helaas niet genezen, maar er zijn een aantal dingen die je kan vermijden, zodat je er minder last van krijgt. Maaike heeft tips die haar goed hebben geholpen!

Vermijd parfum en alcohol in cosmeticaproducten  

Parfum en alcohol in cosmeticaproducten kunnen ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van rosaceaklachten, waardoor je binnen no time last hebt van een zeer rode huid. Ga voor milde producten die je huid niet te veel irriteren. Gebruik ook geen gezichtsscrub met grove korrels, dat is niet goed voor een gevoelige huid. Wil je nieuwe producten kopen die beter bij je huid passen? Geef je huid dan de tijd om aan nieuwe beautyproducten te wennen.

Vermijd grote temperatuurverschillen 

Misschien heb je vooral last van je huid in de winter, dit kan komen door de grote temperatuurverschillen tussen buiten- en binnenshuis. Hoe lekker een warme douche ook kan zijn, een lange, hete douche kan voor flinke rosaceaklachten zorgen. Kies er dus voor om, ook al is het buiten vrieskoud, niet je temperatuur in de douche te verhogen. Ga ook niet te vaak naar de sauna. Stap je uit de douche, probeer dan niet je gezicht te wrijven maar dep je gezicht droog met een handdoek.

Vermijd koffie, alcohol en pittig eten

Wat het beste werkt voor Maaike? Niet te veel alcohol en koffie drinken. Wat ook kan helpen tegen rosacea is het verminderen van pittig gekruid eten. Het eten van een pittige curry versnelt namelijk je bloedsomloop, waardoor je bloedvaatjes meer open gaan staan en je sneller last krijgt van rode vlekken.  

Wees dus extra lief voor je gezicht, vooral nu het kouder wordt! Ga, wanneer je rosacea hebt, eens even goed door alle ingrediëntenlijstjes van de producten in je badkamerkastje en probeer toch eens dat kopje koffie te laten staan!