Vrije tijd

Laat je verrassen door deze steden in eigen land

Wanneer je een leuk dagje uit wilt, is het gemakkelijk en vertrouwd om te kiezen voor een grote Nederlandse stad. Maar Nederland heeft natuurlijk veel meer bijzondere steden. Kies een keer niet voor Amsterdam of Rotterdam, maar ontdek deze plekken en laat je verrassen!

Onze vrijetijdsdeskundige Marleen Brekelmans, van BijzonderPlekje.nl, heeft drie steden voor je uitgekozen die de meeste mensen nog nooit hebben bezocht, maar die absoluut de moeite waard zijn om eens te bezoeken! 

Steenwijk in Overijssel

Wanneer je denkt aan een leuke stedentrip, denk je vast niet direct aan het stadje Steenwijk. Steenwijk is een plek vol verhalen, die je het best leert kennen als je een stadswandeling maakt met een gids. Die zal je wijzen op de mooie gevelstenen en vertelt je het verhaal over de Spaanse bezetting. Daarnaast heeft Steenwijk een aantal bijzondere Jugendstil villa's. Een van de bekendste van Nederland én meteen een van de mooiste is Villa Rams Woerthe, dat in het gelijknamige park ligt. Nog een leuke pluspunt: de stad grenst aan het mooie nationaal park De Weerribben Wieden. Echt een aanrader om een fiets te huren in Steenwijk en vervolgens door het park heen te fietsen. 

Zilverstad Schoonhoven

Schoonhoven is dé Zilverstad van Nederland. Een charmant en idyllisch stadje in Zuid-Holland. Een echte aanrader om hier een zilverwandeling te maken. Wat dat precies inhoudt? Je loopt langs de oude zilversmidwerkplaatsen inclusief hun woningen, je wandelt langs hun galleries, maar ook langs vele juwelierszaken. Om je bezoek aan deze Zilverstad éxtra bijzonder te maken is het leuk om samen met je moeder of een van je vriendinnen een Zilverworkshop te boeken. In enkele uren maak je je eigen sierraad. Een bijzonder moment samen en een mooie herinnering voor later!  

 

LEES OOK
Beleef de herfst op deze bijzondere plekjes

 

Vestingstad Heusden

Voor de laatste tip reizen we af naar Brabant. Het vestingsstadje Heusden is een van onze best bewaarde vestingsteden van ons land. De bastions, de stadsgrachten, en de stadspoort zijn hier nog prachtig bewaard gebleven. En wanneer je hier door het centrum loopt, heb je het gevoel alsof je in een schilderij wandelt. Ook de idyllische haven en de historische straten zijn geweldig om te bezoeken. Wat ook een echte aanrader is om te doen: een fiets huren en naar het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen rijden. Daar aan de rand van het park vind je een heel gezellig theehuis in een authentieke boerderij. De eigenaresse bakt zelf haar taarten en die moét je geproefd hebben voordat je naar huis gaat. 

 

Marleen Brekelmans is dé expert als het gaat om bijzondere dagjes weg, creatieve uitjes of mooie reizen. Op haar website Bijzonderplekje.nl check je ál haar tips.