Vrije tijd

De Grote Samenspeeldag was een groot succes voor íeder kind

Klimmen en klauteren in de speeltuin of in het park. Voor veel kinderen met een beperking is het niet vanzelfsprekend. En dat kan zorgen voor eenzaamheid. Daarom organiseerde gisteren de stichting 'Het Gehandicapte Kind' voor de √°llereerste keer de Grote Samen-speeldag, voor kinderen met en zonder een beperking.

En dat was een feestje! Dat vond ook Joël Spierlings (10), ambassadeur van 'Het Gehandicapte Kind'. "Het was mega leuk. Je had vanalles: eetkraampjes, een gamestation, een circustent, knutselhoek en een spelletjesbus. Vertel het, en het was er."

Moedige Joël

Joël weet als geen ander hoe het is om niet met alles mee te kunnen spelen. Zo is het beklimmen van speeltoestellen lastig voor hem. Joël heeft namelijk cerebrale parese, wat hersenverlamming betekent. Door een beschadigd plekje in zijn hersenen werkt de rechterkant van zijn lichaam niet goed. Maar dat weerhoudt hem niet om er alles aan te doen om speeltuinen toegankelijk te maken voor iedereen.

 

Samen spelen

Zo'n feestje als de Grote Samen-speeldag bewijst dat kinderen met en zonder beperking onwijs leuk samen kunnen spelen. "Maar we hopen vooral dat het effect heeft op het spelen in het dagelijks leven. Dat kinderen ook in hun eigen buurt samen kunnen spelen en dat er een keer wordt aangebeld bij een kind met een handicap, met de vraag of diegene mee wilt spelen. Want dat gebeurt nog heel weinig", aldus Cerunne Bouts, leider van de Speeltuinbende (en club van kinderen met én zonder handicap die zich inzetten voor verbinding).

 

De Grote Samenspeeldag is onderdeel van het programma Samen Spelen van Het Gehandicapte Kind. Mede dankzij steun van de VriendenLoterij kan dit tot stand komen.