Vrije tijd

Op safari in de stad

Behalve in de dierentuin zul je in Nederland geen exotische dieren spotten en al helemaal niet in de stad. Maar daar heeft Henny van Rij een heel leuk alternatief voor: wandelroutes langs dierenkunst in het centrum van verschillende steden.

In veel steden zie je kunst van dieren. Dierenbeelden van steen of brons, op straat of vanaf een gebouw. Iedere stad heeft zo zijn eigen dierenmuseum in de openlucht! Dierenmuseum verzamelt al deze dierenkunst en heeft negen verschillende wandelroutes langs deze kunst in verschillende steden gemaakt. Zo kun je op safari in de stad! 

Wandelroutes 

Er zijn negen verschillende wandelroutes gemaakt langs de dierenkunst in diverse steden. Iedere route vertelt je de historie van de dierenkunst en de symbolische betekenis achter de dieren. Achter de kunst zit vaak een diepere of speciale betekenis. Tegelijkertijd wordt het cultuurhistorisch erfgoed van dierenkunst in Nederland in beeld gebracht door de wandelroutes. Naast bronzen en stenen beelden, is dierenkunst ook onder andere te zien in glas-in-lood, schilderijen en fotografie.

De negen routes zijn te bewandelen in: Amsterdam, Delft, Den Haag, Gouda, Groningen, Leeuwarden, Nootdorp, Rotterdam en Utrecht. Zo staat er een levensgrote aap bij de oudste opticien op het Rokin, zijn er veel kameleons te spotten in Utrecht en vleermuizen in Rotterdam.

De routes zijn (bijna) allemaal gratis te downloaden via de website van Dierenmuseum. Wil jij zelf een route lopen?