Groen

Moestuin beginnen? Deze tips heb je nodig!

Lijkt het je nou leuk om een eigen moestuin te starten? Dan kun je nooit vroeg genoeg beginnen met na te denken over hoe je het wil gaan aanpakken. Misschien heb je nog geen moestuin, maar ben je enthousiast geraakt door mensen om je heen of gewoon omdat je graag wilt eten uit eigen tuin en op zoek bent naar een ontspannende hobby.

Wil je graag beginnen met een moestuin? Dan zijn er wat dingen die je eerst moet checken. Gewoon beginnen en kijken wat er gebeurt is nooit verkeerd en daar leer je ook heel veel van. Maar een paar handige weetjes vooraf van onze eigen Moestuin-expert Floor, van Floorsmoestuin.nl, kunnen geen kwaad. Vind je niet?!

Met wat voor soort grond heb je te maken?

Wat echt heel belangrijk is, is dat de grond de juiste samenstelling heeft. Doe eerst een bodemtest zodat je weet op wat voor soort grond jij je moestuin begint. Je kan deze bodemtest kopen in de winkel, een sample van de grond opsturen naar het lab en daarna wachten op de uitslag. Op deze manier krijg je alle benodigde informatie. Hierin staat onder andere wat je precies moet toevoegen aan de grond om het optimaal te krijgen.  

Mocht je zo’n bodemtest niet willen doen, dan kun je zelf ook een snelle test doen met de grond. Neem een handje zand en knijp erin. Valt het zand tussen je vingers weg, dan heb je te maken met puur zandgrond. Deze grond is heel arm, maar wortels zullen hier bijvoorbeeld supergoed op groeien. Kun je een plakkerig bolletje kleien van de grond, dan heb je te maken met kleigrond. Deze grond is heel hard en het is dus heel verstandig om vroegtijdig te beginnen met loswerken van de grond, zodat de grond sneller opwarmt en je in maart/april kan beginnen met zaaien in volle grond.  

Heb je een grondsoort die wat daar tussenin zit? De grond is wel vast, maar ook weer niet te vast, dan heb je te maken met een combinatiegrond.

Wat voor type zaad wil je gebruiken?

Het is goed om te weten dat ieder type zaad beter groeit op een bepaalde soort grond en plek in de moestuin, dus check dat vooraf goed. Maak een moestuintekening en een lijstje met wanneer je wat moet gaan zaaien. Dan hoef je je daar door het jaar heen niet meer druk om te maken en kun je lekker genieten van je moestuin.  

Er zijn veel verschillende soorten zaden, bijvoorbeeld ecologisch geteelde zaden, “normale” zaden en F1 hybride-zaden. Hier zit natuurlijk verschil in en bekijk vooraf wat je precies wilt doen met je tuin. Je kunt bijvoorbeeld alles biologisch telen en dan kies je het beste voor de ecologische/biologische zaden.

Kies voor kwaliteit

Ga altijd aan het werk met gereedschap van goede kwaliteit. Tuingereedschap is niet goedkoop, maar dit koop je maar één keer in je leven. Houd het goed schoon en veeg na iedere tuinbeurt even met een handbezem het zand eraf of droog het gereedschap af met een oude handdoek. Zo zorg je ervoor dat het gereedschap niet gaat roesten en dan gaat het tientallen jaren mee.  

Maak een plan

Start een moestuin altijd met een moestuinplan: bedenk altijd eerst wat je lekker vindt en wat je veel eet. Een moestuin is leuk om te hebben, maar het is nog leuker om er gewassen uit te kunnen eten waar je blij van wordt. Maak een lijstje met wat je in de tuin wilt hebben. Start je voor het eerst met moestuinieren? Kies dan vooral niet te moeilijke gewassen, maar begin met de basis.  

Wees voorzichtig met water

Geef je planten voldoende water, maar ook vooral niet te veel. Als het nog zaailingen zijn, zijn ze erg gevoelig en kunnen dus ook door een te veel aan water ziektes oplopen of gewoon verdrinken. Geef de kleine zaailingen dus water met de plantenspuit. Zijn de planten groter? Dan kun je gewoon water geven met de gieter of tuinslang.

Bij warme zomerdagen is het goed om één keer in de 2 dagen veel water te geven aan het einde van de dag. Zou je het in de ochtend doen, dan verdampt het water veel te snel, omdat het geen tijd heeft gehad om de grond in te trekken. Als je het ‘s avonds doet en dan gelijk veel water geeft, kan het water goed in de grond trekken en ook diep komen. Als het water dieper zit, dan zullen de wortels ook dieper naar beneden gaan om het water te zoeken. Daar worden je planten ook een stuk sterker van en zijn minder gevoelig voor ziektes.   

 

Bron: Floorsmoestuin.nl