Entertainment

Ze was hét kroonjuweel van Het Nationaal Ballet

Vandaag was Igone de Jongh bij ons te gast om te vertellen over haar eerste solotournee. Een tournee waarin ze niet alleen danst, maar ook praat en in gesprek gaat met het publiek. Daarnaast is ze inmiddels al 2 jaar getrouwd met haar man Thijs en ging ze – vorige maand - pas met hem op huwelijksreis.

Igone de Jongh is opgegroeid in Haarlem. Op vierjarige leeftijd keek ze op videoband de balletvoorstelling The Sleeping Beauty en vanaf dat moment wist ze het zeker: ik wil naar de balletschool. Ze volgde een opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Een paar jaar later ging ze naar school in het Mariinskitheater, de bekendste balletschool ter wereld. Vervolgens ging ze bij The Royal Ballet studeren en groeide ze uit tot een groot talent. Haar talent werd bekroond met de prestigieuze Arnold Haskell Award. 24 jaar lang was Igone de Jongh het kroonjuweel van Het Nationaal Ballet. In 2019 nam ze afscheid en nu staat ze aan de vooravond van haar eerste solo theatertournee.

In gesprek met haar fans

Inmiddels zit ze al 25 jaar in het vak en is ze gestopt bij het Nationaal Ballet. Het was voor haar best een zware tijd, fysiek en mentaal. Door corona moest ze noodgedwongen rust nemen en dit heeft haar goed gedaan. Ze staat op het punt op aan haar solo theatertournee te beginnen, waar ze samen met haar man Thijs aan heeft gewerkt. Thijs heeft de teksten voor haar tournee geschreven. Igone gaat namelijk tijdens haar voorstelling voor het eerst met het publiek in gesprek. Het idee hiervoor ontstond na het organiseren van een fan-dag. Ze merkte dat fans het fijn vinden om dichtbij haar te komen, haar aan te kijken en vast te houden. Daarnaast vindt ze het ook gewoon heel leuk om over haar vak en passie te vertellen. Ze vertelt aan ons dat ze het spannend vindt om tijdens haar voorstellingen te spreken, omdat ze hier nog geen ervaring mee heeft. Gelukkig is haar man Thijs er om haar te helpen. Hij zal haar gaan coachen en begeleiden tijdens haar tournee.  

"De mooiste plek op aarde"

Igone begint waarschijnlijk ontspannen aan haar nieuwe uitdaging. Afgelopen maand is ze namelijk met haar man Thijs op huwelijksreis geweest. En dit werd weleens tijd, grapt ze zelf. Ze trouwden namelijk al in oktober 2019. Thijs heeft volledig de touwtjes in handen genomen en haar verrast met een prachtige reis naar de Seychellen. “De mooiste plek op aarde”, volgens Igone.  

Op 2 december vindt de première van Igone haar eerste solotour plaats in de Stadschouwburg in Haarlem.