Groen

Kastanjes

Als je denkt aan de herfst, denk je al snel aan kastanjes! Voor veel mensen is dat echt nostalgie, de geur van gepofte kastanjes. Maar wat kun je er allemaal mee en hoe bereid je kastanjes?

Kies de beste kastanjes

Kastanjes zijn noten en je ziet ze tussen oktober en december. Je kunt ze zelf plukken, maar let dan wel op dat je de tamme kastanjes plukt. Die herken je aan de scherpe stekeltjes. Je kunt ze ook vaak kopen bij de groenteboer of de markt. 

Als je ze gaat kopen, plukken of rapen moet je erop letten hoe ze voelen en je moet er even mee schudden. Ze mogen redelijk zwaar zijn én je moet ze niet horen als je schudt. Als je ze wel hoort, leg ze dan terug want dan zijn ze rot. Ook de looks zijn belangrijk, zoek onbeschadigde, glanzende en donkerde schillen. Kastanjes met schimmel kun je weggooien.

Smaak en voedinsstoffen

Kastanjes zijn (vanzelfsprekend) notig van smaak en bijna zo zacht als gepofte aardappels. Ze zijn ook enorm gezond. De meeste noten bevatten vetten, maar kastanjes hebben dat nauwelijks. Ook zijn ze rijk aan eiwitten, koolhydraten en vezels. Met 100 gram heb je al zo'n 20% procent van je dagelijks benodigde hoeveelheid vezels binnen.  

Bereiding

Je kunt kastanjes koken, maar poffen wordt het meest gedaan.  

Zo pof je kastanjes 
Verwarm je oven tot 220 graden. Snijd de kastanjes kruiselings in, je moet echt door de schil en het vliesje heen snijden. Zo kun je straks makkelijker de schil verwijderen. Het insnijden voorkomt ook dat de kastanjes ontploffen. Pof de kastanjes zo'n 10 minuten. Nu is het zaak om zo snel mogelijk de schil te verwijderen. Dat gaat het makkelijkste als ze nog warm zijn. Eenmaal koud, zijn ze lastig te pellen. Kastanjes hebben 2 lagen: de dikke, donkere schil en een vliesje dat om de schil heen zit.  

Gekookte of gepofte kastanjes kun je niet lang bewaren, max 2 dagen in de koelkast. Vries ze daarom het beste in, zo zijn ze 3 maanden houdbaar!

In de uitzending

Bibi en London namen de proef op de som en maakten een kastanjescrème en een kastanjesoep. Benieuwd daar deze recepten? Klik dan hier!