Entertainment

Willemijn Verkaik in Come From Away: "Er ontstaat iets moois in een verschrikkelijke tijd"

New York, Londen, Stuttgart, Tokio of Los Angeles: Willemijn Verkaik draait haar hand niet om voor de grote internationale podia en theaters. Wereldwijd is ze bekend door haar vertolking van de groene heks Elphaba in de musical Wicked en erg populair door haar stem in de film Frozen. Nu speelt ze één van de hoofdrollen in de nieuwe musical ‘Come From Away’. Waar gaat deze musical over en hoe bereid je je voor op zo’n rol? Ze vertelt het bij Koffietijd!

Carrière

In 1999 studeerde Willemijn af aan het Rotterdams Conservatorium als docerend en uitvoerend musicus. In 2001 had ze haar musicaldebuut in ‘Elisabeth'. Dit leidde tot meerdere rollen in musicals in Nederland, Duitsland en Zwitserland, zoals in de musicals ‘We Will Rock You’, ‘Tarzan’, ‘Mamma Mia’ en nog veel meer. Verkaik werd wereldberoemd door de rol van de groene heks in de musical Wicked. Zij is de énige musicalactrice die de rol in drie talen en in vier landen heeft gespeeld en was in ruim 2000 keer te zien als Elphaba. “Het is niet elke keer hetzelfde, ik vind het juist heel leuk om elke dag opnieuw te kijken wat er nog meer in zit.”

Oscars

Daarnaast is Willemijn te horen in de populaire Disneyfilm ‘Frozen’ en ‘Frozen 2’, waarin ze in het Nederlands en Duits de stem van Elsa heeft ingesproken en gezongen. In 2020 zong ze samen met negen andere Elsa’s van over de hele wereld het genomineerde lied ‘Into the Unknown’ bij de wereldberoemde Oscars. “Ik geloofde het niet. "De echte Oscars? Niet een soort spin-off daarvan?” Na de eerste shock ga je al wel snel over op professionaliteit en goede voorbereiding, zegt Willemijn. Ze was zelf gelukkig erg nuchter ingesteld. “Heel de wereld kijkt en opeens zie je Brad Pitt in de coulisse. Dan denk je wel even: Oké, dat is Brad Pitt! Maar ik viel niet in katzwijm.” Dit gebeurde vlak voor de lockdown, waardoor ze nu extra blij is dat ze dit nog heeft kunnen meepakken.

Come From Away

De musical ‘Come From Away’ vertelt het waargebeurde verhaal over de bewoners van een klein Canadees stadje die plotseling worden geconfronteerd met ruim 7000 nieuwkomers. Op 11 september 2001, de dag van de aanslagen, stranden zo veel reizigers in Gander omdat ze door de sluiting van het Amerikaanse luchtruim moeten uitwijken. De plaatselijke bevolking slaat meteen de handen ineen om de gestrande passagiers te helpen. “Wat ik heel mooi vind, is dat er in een tijd waarin zoiets verschrikkelijks gebeurt, ook iets heel moois kan ontstaan. Dat je even denkt: waar moet het heen met de mensheid? Als je dat een kwartslag draait en meteen ziet dat er hoop is.”  

 

Willemijn zag een aantal jaren geleden de show voor het eerst op Broadway en wist dat ze meteen bij de rol van de piloot: dit wil ik doen. “Ik heb zelf de producent gebeld om te vragen of ze aan mij wilden denken wanneer ze audities gingen doen.” En zo geschiede en kreeg Willemijn de rol van piloot Beverly Bass. Hoe ze zich heeft voorbereid? “Ik heb Beverly gesproken via Skype en het was echt een luxe om haar gesproken te hebben.” Ook heeft ze met de eerste vrouwelijke F16-piloot, Manja Blok, een dag doorgebracht. “In de cockpit geweest, overal uitleg over gekregen, alle protocollen doorgenomen en ze vertelde hoe zij in haar werk staat.” Willemijn was erg onder de indruk en dat heeft haar in haar karakter alleen maar gesterkt.

Toekomst

Willemijn vindt het nog steeds erg leuk om meer internationaal bezig te zijn. “Verschillende talen, verschillende mensen. Ik wil dit blijven doen.” Ze heeft wel een afspraak met haar man: als ze elkaar te veel gaan missen, dan houdt het op, hij staat op nummer 1. “Ik ben de afgelopen periode ook meer gaan schrijven, maar over een album durf ik niks te zeggen.” Gelukkig is haar mooie stem nu te bewonderen in de musical, dus haar stem hoeven we niet te missen.