Dieren

Hoe gaat het nu met de walrus die op de Wadden was gespot?

Een walrus in Nederland: het is echt waar! Andrea van Pol kwam de vorige keer met het leuke nieuws dat er een walrus was gespot op onze eigen Nederlandse Waddeneilanden. Maar hoe is het nu met hem? Andrea gaf ons een update!

Poep in de diepvries

De walrus is na haar bezoek aan de Nederlandse en Britse kust begin vorige week niet meer gespot, maar ze heeft wel wat achtergelaten. Onderzoekers gaan namelijk haar poep onderzoeken voor de wetenschap. En dat is geen makkelijk werkje want de ontlasting spoelt bij vloed natuurlijk gauw weg. Daarom een shoutout naar zeezoogdierliefhebbers op Terschelling, want zij hebben een drol bewaard en in de diepvries gedaan. Ook de Onderzeedienst heeft wat verzameld.

Daar zit een luchtje aan

De reden van het poeponderzoek is omdat het bezoek van de walrus aan onze omgeving een voorbode zou kunnen zijn van meer bezoeken van walrussen uit de Arctische streken. Daarom is het natuurlijk ook fijn om zo veel mogelijk te weten te komen over dit bezoek.

Wetenschappers komen zo, via DNA, ook te weten wat de walrus hier precies heeft gegeten. Walrussen eten met name schelpdieren en doen dit normaal gesproken op de Noordpool. Daar zijn natuurlijk andere soorten schelpdieren dan hier. Dus zo zien we op welke manier de walrus zich heeft aangepast aan onze omgeving.

Doe lekker niks aan je tuin!

Naast haar kennis over de walrus, deelt ze ook het laatste nieuws uit de buitenlucht. Bijvoorbeeld over het winterklaar maken van je tuin. Dit jaar moeten wij het namelijk helemaal anders doen. Want: 'Een beetje tuinier doet niks voor de biodiversiteit'. Er is juist groen nodig in een tuin! Zo kan het regenwater weglopen, ontstaat er geen hittestress en behouden dieren en planten hun leefgebied. "Door de boel juist even op z'n beloop te laten wordt je tuin een perfecte omgeving voor insecten, egels en andere beestjes om te kunnen overwinteren. Uitgebloeide bloemen, afgebroken takken en valfruit zijn juist goed voor ze", vertelt van Pol. Er is zelfs een 'niks-to-do'-lijst opgesteld wat je precies kan laten liggen. Bekijk deze onder het artikel.

Over Andrea

Andrea is sinds dit jaar onze natuurexpert. Maandelijks schuift ze bij ons aan om ons een update te geven over het laatste natuur- en dierennieuws. We kennen haar ook als presentatrice van het programma 'Opium 4' van de AVROTROS en is ze ook redacteur geweest bij verschillende programma's.