Entertainment

The Show Must Go On: een ode aan Freddie Mercury

"Als ik dood ben, wie maakt dat nog iets uit? Mij in elk geval niet." Het is vandaag 30 jaar geleden dat pop-icoon Freddie Mercury op 45-jarige leeftijd overleed. Ondanks dat Freddie Mercury 30 jaar geleden overleed, is zijn muziek vandaag de dag nog steeds springlevend en een inspiratie voor velen.

Wie was Freddie Mercury? 

Freddie Mercury werd geboren als Farrokh Bulsara in Zanzibar. Toen Farrokh zeventien jaar was, vertrok hij samen met zijn familie naar Londen. Sindsdien noemde Farrokh zich, en zijn vrienden hem, Freddie! In Londen haalde Freddie zijn diploma Art and Graphic Design aan de Ealing Art College. In deze tijd ontdekte Freddie ook zijn liefde, gevoel en passie voor muziek. Hij sloot zich aan bij meerdere bandjes, maar die werden telkens geen succes. Totdat hij in 1970 aansloot bij gitarist Brian May en drummer Roger Taylor in de band Smile. 

Queen

De band Smile werd met Freddie erbij omgedoopt tot Queen. In 1971 sloot ook bassist John Deacon aan en de succesvolle en wereldberoemde band Queen was born. De grote doorbraak van Queen kwam in 1974 met de nummers Killer Queen en Now I'm Here. Een jaar later bestormden ze de hitlijsten met Bohemian Rapsody. De band heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen albums verkocht en is één van de meest succesvolle bands ter wereld. Queen had de meest spetterende en extravagante liveoptredens. Het optreden tijdens het benefietconcert Live Aid in 1985 werd twintig jaar later zelfs verkozen tot beste liveoptreden aller tijden. 

Nog steeds is Queen enorm populair onder alle generaties. Denk aan bekende nummers zoals We Are the Champions, Somebody to Love en We Will Rock You. De band heeft geen typische, maar wel een kenmerkende stijl. Het gaat van rock 'n roll, naar prachtige ballads en vaak met een theatraal tintje. De nummers werden vaak geïnspireerd op klassieke muziek, waardoor ze een bijzondere stijl creëerden. Al deze stijlen komen samen bij het nummer Bohemian Rapsody, waar het platenlabel eerst niet in geloofde. De opera was niet hit-gevoelig en het nummer was 8 minuten lang, dus veel te lang voor de radio. Maar dit is Queen's meest succesvolle nummer geworden.

Perfect pitch

Wat maakte Freddie Mercury nou zo'n memorabele zanger? Zijn stem is uitzonderlijk, bijzonder en in tijden zonder autotune altijd loepzuiver. Elke noot werd perfect geraakt. Freddie had de 'perfect pitch'. Ook zijn vibrato - trillingen van de stem - waren tien keer zo snel dan de gemiddelde vibrato. Daarnaast was Freddie's stembereik ongeloofelijk. Zijn bereik was ongeveer 4 octaven, terwijl een gemiddelde persoon 2 tot 2,5 octaven heeft als bereik. Zijn bereik ging van een F2 tot een F6. 

Naast zijn stem intrigeerde de frontman van Queen veel mensen met zijn extravagante optredens, maar zijn verlegen privéleven. Op het podium gaf hij alles en stal hij de show, maar hij gaf bijna nooit interviews door zijn verlegenheid. Ook had Freddie een apartere uitstraling, waar hij zich al vroeg bewust van was. Dit benadrukte hij juist door zijn flamboyanten outfits, videoclips en performances. Freddie heeft vier extra tanden, waardoor zijn uitstraling ook bijzonder was. Deze heeft hij nooit laten weghalen, omdat hij bang was dat dit zijn klankkleur zou aantasten. 

"Wanneer ik optreed, lijk ik een extravert persoon, maar van binnen ben ik een volledig andere man."

The Show Must Go On

Precies 30 jaar geleden, op 24 november 1991, overleed Freddie Mercury aan de gevolgen van AIDS. Dit was ook het jaar waar hij uit Queen stapte. Ondanks dat hij nooit in de media heeft vertelt over zijn ziekte, zag iedereen dat het slechter met hem ging. De ziekte was een inspiratie voor zijn muziek in zijn laatste jaar. Het album Innuendo verscheen dit jaar met de nummers I'm Slightly Going Mad en The Show Must Go On. 

Na Freddie's overlijden is er nog muziek gereleased. Het album Made in Heaven kwam in 1995 uit dankzij onuitgebrachte demo's. Op dit album staat Mother Love, dit was het laatste nummer wat Freddie ooit inzong. Vandaag de dag leeft de muziek van Queen nog steeds. Ondanks dat Freddie Mercury niet meer leeft, leeft zijn muziek nog eeuwig door. Freddie Mercury is een bewonderenswaardige man die helaas veel te vroeg is gestorven, maar gelukkig is er altijd nog die prachtige muziek.