In 2013 werd MUD Jeans door Bert van Son opgericht. Ze werden het eerste circulaire spijkerbroekenmerk. Dit houdt in dat ze materiaal zo vaak mogelijk hergebruiken, om hun levenscyclus te verlengen. Overal ter wereld worden er gigantische hoeveelheden textiel, na een relatief kort leven, afgedankt. Tonnen kleding belanden op de vuilnisbelt en Bert besloot dat er iets moest veranderen.
Om verspilling en massaconsumptie tegen te gaan bedacht het bedrijf een geniaal concept: het maken van gerecyclede jeans. Leden van MUD Jeans sturen hun geleasede jeans na deze een jaar of langer gedragen te hebben terug naar de fabriek. Hier worden de knopen en kleine onderdelen verwijderd en de broek gaat vervolgens in een soort versnipperaar. De stukjes vezel die overblijven worden gemixt met nieuw biologisch katoen en dan wordt er weer een gloednieuwe jeans van gemaakt. Deze worden op hun beurt ook weer verhuurd. Door deze manier van ontwikkelen bestaan de nieuwe MUD Jeans tot 40% uit gerecycled denim. Op dit moment is dat het hoogst haalbare percentage. Hun doel is om uiteindelijk volledig gerecyclede jeans te ontwerpen.
"Veel mensen denken dat klimaatverandering een niet-bestaand monster is. Met deze samenwerking geven we klimaatverandering letterlijk en figuurlijk een gezicht." Bert van Son, oprichter Mud Jeans.
Mede dankzij de steun van Stichting DOEN en een bijdrage van VriendenLoterijfonds, is MUD Jeans een stap dichter bij het ontwerpen van een spijkerbroek die voor 100 procent gemaakt is van gerecyclede spijkerbroeken.