Groen

Breng het voorjaar in huis met Romeo's tips!

Het is nog winter, maar dat is buiten zeker niet meer te zien! Het zonnetje schijnt, de eerste bloemen bloeien al: we kunnen niet wachten tot de lente begint. Onze groenexpert Romeo wil ons een handje helpen om in de voorjaarsferen te komen. Hij heeft een paar goed tips om de kleuren en geuren van een voorjaarstuintje naar binnen te halen!

Echte voorjaarsbloeiers

Het is misschien nog wat koud buiten, het kan nog vriezen af en toe. Je zou denken, dit is nog niet de tijd om bloemen te planten. Niets is minder waar! Er zijn een aantal echte voorjaarsbloeiers, die je huis nu al kunnen opvrolijken. Je koopt deze bloeiers als bloembollen in de winkel. Het leuke is dat je deze zowel binnen als buiten kan planten. Onder deze bloeiers vallen bijvoorbeeld narcissen. Een klassieke narcis heeft kleine, lichtgele bloemen en een donkere kroon. Of kies voor blauwe druifjes: een plant uit de aspergefamilie. De bloemen staan dicht op elkaar en zijn bijna bolvormig. Nog zo’n leuke voorjaarsbloeier die je veel ziet is de krokus of tulp.  

De bollen die je nu in de winkel koopt, zijn voorgetrokken door de kweker. Normaal plant je een bloembol in de herfst. Een bloembol heeft namelijk de kou van de winter nodig, een soort winterslaap waarin hij de bloemknop ontwikkelt. Wanneer het dan lente wordt, waardoor het buiten warmer wordt, ontwaakt de bol en komt er een fleurige bloem uit. Zonder deze periode van kou krijgt de bol alleen blad wanneer hij uitkomt. Plant je de bollen in de herfst, komen de bloemen pas in april uit. Toch halen we nu het liefst ook al wat bloemen in huis. Door de behandeling van de kweker kan dat. Die geeft de bollen namelijk al eerder een koude behandeling, daarna kweken ze hem op in de kas. Daarom heet het voortrekken: je zorgt dat de bol wat eerder is dan de rest. Hierdoor kunnen we nu al genieten van prachtige bloemen!

Een voorjaartuintje in een vaas

Je hoeft niet per se over een stukje grond te bezitten, mocht je willen genieten van een mooi voorjaarstuintje. Dit kan je ook zelf maken, ín een vaas.  

Wat heb je hiervoor nodig?

- Een vaas
- Steekschuim
- Schaar
- Satéprikkers
- Bollen
- Eventueel wat extra bloemen
- Eventueel wat takken
- Eventueel mos
- Eventueel vilt (om het steekschuim weg te werken)

Stap 1: Doe het steekschuim onderin de vaas. Zorg ervoor dat het schuim goed vochtig is. Je kan hieromheen een stuk vilt doen, zodat je het steekschuim hebt weggewerkt.

Stap 2: Maak wat bloembolletjes schoon. Dit doe je door de bol uit de grond te halen en het zand rondom de wortel en de bol weg te kloppen. Geen zorgen, dit is niet slecht voor de bol! Er zitten namelijk veel voedingsstoffen ín de bol zelf.

Stap 3: Knip de satéprikker doormidden.  Druk de helft van de prikker nu een stukje in de bloembol. Steek de bol met het uiteinde van de satéprikker nu in het steekschuim, in de vaas. Nu blijft de bol stevig rechtop staan. Herhaal dit bij een aantal bolletjes, hierdoor zie je een mooie bloementuin ontstaan.

Stap 4: Om er nu voor te zorgen dat je de worteltjes niet ziet liggen, kan je met wat mos de wortels bedekken. Dat hoeft niet veel te zijn, een aantal bolletjes is vaak al genoeg.

Stap 5: Wil je het nog wat extra mooi maken? Snij een aantal snijbloemen goed schuin af. Deze kan je tussen het mos zo in het schuim steken. Dit kan je eventueel ook met wat takjes uit de tuin of andere versieringen doen.  

Zorg ervoor dat het steekschuim goed vochtig is, maar dat de bollen niet onder water komen te staan. Veel plezier! Deel jij met ons jouw resultaat op Facebook? Klik hier.