Groen

Een stukje liever voor de natuur tijdens 'Earth Hour'

Miljoenen mensen doen één uur lang alle lichten uit. Het gebeurt zaterdag 26 maart om 20.30 uur lokale tijd. En dat heeft alles te maken met 'Earth Hour', georganiseerd door het WNF. Op deze manier vragen zij aandacht voor de kwetsbare natuur op aarde.

In Nederland vindt het nationale switch off moment plaats in Rotterdam waar Het Depot Boijmans Van Beuningen op zwart gaat. Pianist Ruben Hein begeleidt het moment muzikaal en is bij ons te gast.

Muzikant en vogelaar

Ruben vindt het heel belangrijk om zich hiervoor in te zetten. Het evenement gaat hem aan zijn hart, voor het belang van de natuur, maar ook de muzikale kant van het evenement. "Vanuit de kunst en muziek is de nacht en donkerte echt een plek voor inspiratie en fantasie. Je ziet minder, het is romantisch en eng. Juist uit deze tijd haal ik veel inspiratie en veel muzikanten zullen het daar met mij eens zijn. Daarnaast ben ik fanatiek vogelaar en natuurliefhebber. Het is een fantastisch evenement om te laten zien dat we minder energie moeten verspillen en ook een oproep aan het lichtvervuilingsprobleem. Het is namelijk ook een groot probleem bij vogels die 's nachts trekken."

Klimaatbewust

'Earth Hour' is een symbolisch gebaar met een grote boodschap: wij moeten een stukje liever zijn voor de natuur. Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij de natuur een stem geven. Niet alleen de Postcode Loterij geeft de natuur een stem, ook Ruben is veel bezig met het onderwerp. "De ideeën, emoties en gevoelens over klimaat en natuur heb ik allemaal verwerkt in mijn muziek. De natuur biedt volop inspiratie voor het schrijven van liedjes maar zet vooral aan tot stevig nadenken én handelen. Dit heb ik in mijn nieuwe plaat volledig verwerkt. Zo ben ik op reis gegaan naar Antarctica om met eigen ogen te zien wat klimaatverandering doet én daar is een documentaire over gemaakt met het WNF die maandag in première gaat. Hiermee hoop ik iedereen nog een stukje meer bewust te maken van onze taak en de gevolgen."