Groen

Zaai je eigen tomaten met deze tips!

Iedereen kent en eet ze wel eens: tomaten. En hoe leuk is het als je deze uit je eigen tuin kunt halen? Groenexpert Floor vertelt ons vandaag alles over de do's en don’ts rondom het zaaien van een tomaat.

Begin maar alvast met zaaien

Want april is hét moment om tomaten te zaaien als je deze zomer wil genieten van je eigen gekweekte tomaten. Tot eind april kun je tomaten het beste binnen voorzaaien om hier in de maanden augustus, september of oktober van te oogsten. 

Wat heb je nodig? 

  • Zaden 
  • Een zaaitray waar je de zaden in kan doen 
  • Een plantenspuit/gieter 
  • Verschillende potjes om over te potten  
  • Grond: Floor gebruikt voor het zaaien zaai en stekgrond en dit vermengt ze met vermiculiet. Dit is een gepoft gesteente wat ervoor zorgt dat de grond langer vochtig blijft en je minder water hoeft te geven. 

De zaden

Het soort zaden zijn afhankelijk van waar je de tomaten gaat laten groeien. De verschillende rassen heeft Floor voor ons op een rijtje gezet: 

  • In potten: Tiny tim 
  • In de volle grond: 'San Marzano', 'Sungold F1', 'Marmande' en de 'Sensatica F1' 
  • In de kas: 'Black Cherry', 'Herman's Yellow', 'Alice Dream' en de 'Fahrenheit Blues'

Vergeet je planten niet te labelen. Als je verschillende soorten hebt, is het handig om te weten welke plant wat is. Elke soort tomaat heeft namelijk andere behoeftes. De labels kun je kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken met materialen die je al in huis hebt liggen. 

De zaaitray gebruiken

Na het zaaien zet je de tray op een warme plek bij het raam waar zonlicht komt. Doordat de grond langer nat blijft hoef je de eerste week niks te doen. Na een week haal je de kap er even 5 minuten af en daarna doe hem je hem er weer op. Zorg wel dat de schuifjes openstaan. Je zult zien dat er de eerste 2 weken weinig gebeurt maar daarna zal je de eerste sprietjes boven zien komen. Draai de tray af en toe, zodat alle kanten licht krijgen. 

Hoe weet je hoeveel water ze nodig hebben?

Er zit een verschil in het watergeven bij zaden in een zaaitray en bij zaden wanneer je ze gaat overpotten. De zaden in een zaaitray hebben een kap eroverheen zitten en moet je minder vaak water geven. Dit doet Floor één keer per week. Het is wel belangrijk om het goed te laten luchten, want anders krijg je een groene waas op de grond of schimmels. Dit betekent dat het te nat is. 

Wanneer je de zaden gaat overpotten hebben ze niet alleen een groter potje maar ook nieuwe grond nodig. Er hoeft dan geen kap meer overheen. Hierdoor verdampt het water sneller en moet je ze dus ook vaker watergeven. Dan geeft Floor om de 3 dagen water. Geef planten in de kas net wat meer water, water verdampt hier namelijk een stuk sneller dan buiten.

Verpotten

Zodra de plantjes vier blaadjes hebben en het blad wat begint te kleuren naar lichtgroen, dan is het tijd om te verpotten. De kleur verandert omdat de voeding in de grond op is. Je gebruikt voor het verpotten gewone potgrond, hier zit namelijk meer voeding in waar ze weer even mee vooruit kunnen. Zaai je direct in potgrond dan zal je merken dat zaden niet ontkiemen omdat de grond teveel voeding bevat. 

Na de eerste keer verpotten doet Floor dit na drie weken nogmaals. Zodat de plantjes constant door blijven groeien. Ze plant de plant iedere keer net wat dieper in de grond, zo maakt hij extra worteltjes aan en wordt hij weerbaarder tegen ziektes. 

Buiten uitplanten

Voordat je de tomaten buiten uitplant, moet je ze laten wennen aan de buitentemperatuur. Dat heet afharden. Voor vier of vijf dagen lang zet je ze overdag buiten neer op tafel, onder een overkapping, in een kas of iets dergelijks. Als ze buiten niet overdekt kunnen staan, dan moet je ze 's nachts weer naar binnen halen. 

Zorg ervoor dat je de plant ondersteunt met een stok als je de plant uitplant in de volle grond, doe je dit niet dan valt hij namelijk om en zullen de bloemen minder snel bevrucht worden en kun je uiteindelijk ook geen tomaten oogsten. 

Een extra boost

Vergeet de plant tussendoor geen extra voeding te geven, zodra ze bloemen aanmaken is het tijd voor een extra boost. Dit kan met compost of kant en klare moestuinvoeding.  

Tomaten moeten daarnaast ook gediefd worden, dat is het wegbreken van de zijscheuten zodat alle voeding naar de vruchten gaat en niet naar overtollig blad.  

Een voorbeeld van Floor

Floor heeft voor ons alvast tomaten gekweekt en laat in de uitzending (bekijk het fragment hieronder) de verschillende fases van het groeiproces zien. Floor zaait altijd net wat meer zodat ze drie planten meer heeft dan dat uiteindelijk nodig is. Het komt namelijk soms voor dat zaden niet ontkiemen. Zijn ze wel allemaal ontkiemd? Dan kan je de sterkste planten kiezen om te gebruiken.