Groen

Zo maak je van je kleine tuin een groen paradijs

Heb je een kleine tuin en niet veel groen om je heen? Dan heeft onze groenexpert Romeo Sommers een aantal leuke tips voor je. Hij laat zien hoe je met een paar slimme oplossingen van je kleine tuin een groen paradijsje maakt!

Als er iemand is die weet hoe je het maximale uit je kleine tuin kunt halen, dan is het Romeo wel. Hij maakt niet alleen prachtige groene creaties voor in huis, met zijn website ByRomeo.nl ontwerpt hij ook prachtige tuinen. Groot én klein! 

Schutting of haag

In de tuinen van nieuwbouwwoningen worden vaak schutting geplaatst. Logisch, want een beetje privacy wil je natuurlijk wel behouden in je tuin. Maar het dit oogt misschien niet het meest landelijk en natuurlijk. Kies daarom voor een combinatie van een deel schutting en een deel dat iets opener is. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde struiken, zoals een beukenhaag. Hierin kunnen vogels zich lekker verschuilen en ervaar je het ultieme natuurgevoel gewoon in je tuin.  

Open en toch privacy

De beukenhaag - of eventuele andere struik - is leuk te combineren met houten balken. Dit ziet er niet alleen leuk en natuurlijk uit, maar zorgt er ook voor dat je toch nog wat privacy behoudt in de tuin. Tussen de balken kunnen verschillende grassen geplaatst worden. En in combinatie met wat andere planten en bloemen ziet dit er fantastisch uit. Als je bloemen en planten kiest voor in je tuin, kies dan voor bloemen en planten die vlinders en bijen lokken. Zo haal je dat natuurgevoel nog meer naar je tuin.  

Vroeg- en winterbloeiers

Niets leuker dan heel het jaar door genieten van je tuin en alle seizoenen te ervaren. Plant daarom niet alleen zomerbloeiers, maar ook vroegbloeiers en planten die kleur geven in de winter. Kies voor de magnolia als vroegbloeier en voor de callicarpa voor in de winter. Zo kun je heel het jaar genieten van een kleurrijke tuin.  

Veranda creëren  

Veel mensen in de stad hebben bovenburen. Vaak woon je dan onder een appartement met balkon. Niet heel mooi als je eronder zit en toch vaak een doorn in het oog. Maar je kunt deze lelijke onderkant proberen weg te werken. Bekleed de onderkant van het balkon bijvoorbeeld met hout. Plaats ook houten balken van boven naar beneden op de hoeken. Zo krijg je ineens het gevoel dat je een veranda hebt, in plaats dat je onder een balkon zit.  

Binnen en buiten 

Het is altijd mooi om je tuin en woonkamer bij elkaar te betrekken. Romeo heeft hiervoor een paar simpele tips, die een groot verschil kunnen maken.  Leg je tuintegels direct tot aan de woonkamer en verwerk de kleur van de tegels in het interieur binnen. Zorg daarbij dat de tuin ook in dezelfde stijl is ingericht als de woonkamer. Een veranda aan je woning zorgt voor een beschut gevoel, waardoor ook de tuin nog meer betrokken wordt bij de woonkamer. Zo worden je woonkamer en tuin één fijn geheel.

Natuurlijke lijnen en materialen 

In een landelijke tuin is het mooi om met natuurlijke lijnen en materialen te werken. Kies bijvoorbeeld voor een border met golvende lijnen en kies niet alleen voor tegels in je tuin. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van tegels en grevel. Dit ziet er niet alleen mooi en natuurlijk uit, maar is ook nog eens heel natuurvriendelijk en handig. Grevel zorgt er namelijk voor dat het water snel en makkelijk wegtrekt als het heel hard heeft geregend.  

Waar schijnt de zon?  

Als je je tuin gaat inrichten, kijk dan goed waar wanneer de zon staat. Want er is niets zo fijn als zo lang mogelijk kunnen genieten van het zonnetje. Creëer verschillende zitplekken in de tuin. Zo kun je in de ochtend lekker genieten van je koffie in de zon, ‘s middags met vrienden heerlijk tafelen en ‘s avonds genieten van het avondzonnetje in je lounge set. Zo geniet je zo lang mogelijk van de zon. Want ja, dat zijn toch (helaas) wel unieke momenten in Nederland... 

Extra tip: balkon 

Heb je nou geen tuin, maar een balkon? En wil je toch de natuur naar jouw balkon halen? Zet dan een mooie grote bak op het balkon en vul deze met allerlei bloemen, planten of zelfs een boompje. Kies dan ook hier weer voor bloemen en planten die bijen en vlinders lokken. En om nog meer dat natuurlijke gevoel naar je balkon te halen, kun je een klein insectenhotel neerzetten. Zo kun je toch genieten van de natuur, zelfs op een balkon.  

Wil jij zien hoe Romeo de stadstuin van Karin heeft omgetoverd tot een landelijke en natuurlijke plek? Kijk dan de video hieronder.