Groen

Dit maakt een bezoek aan Floriade zo uniek

Eens in de tien jaar komen alle groene grootheden bijeen gedurende wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Van over de hele wereld verzamelen zich experts die groene oplossingen presenteren die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Iemand die er al zes keer bij is geweest, is landschapsarchitect Niek Roozen.

Vandaag schuift hij bij ons aan in de studio. Hij vertelt wat een bezoek aan deze tentoonstelling zo uniek maakt. 

Met plezier werken

Bij het eerste bezoek aan Floriade is Niek nog student, in 1972. Daarna heeft hij in verschillende rollen meegewerkt aan de organisatie. "Het is een ontzettend mooi vak waar heel veel in gebeurt", vertelt hij aan Koffietijd. "Wat Floriade in eerste instantie uniek maakt is het feit dat het over groen, planten, bloemen en bomen gaat. Er is ook zoveel in ontwikkeling. Denk maar aan voedingstuinbouw, boomkwekerij, sierteelt, nieuwe soorten bloemen en planten. Het fascineerde mij al vanaf mijn eerste bezoek, dus ik vind het natuurlijk heel leuk dat er al zo lang aan mee mag werken."

Growing Green Cities

Ieder jaar is Floriade volledig gebaseerd op een bepaald thema. Dit jaar is dat Growing Green Cities. "Waar je strakt ook fietst of wandelt, overal kom je onderwerpen tegen die te maken hebben met de Groene Stad van de toekomst", vertelt Niek. Door de jaren heen zijn de thema's erg veranderd. Wat begon met de schoonheid van bloemen in planten, zijn we nu beland in het vergroenen en verduurzamen van de stad. "Het gaat niet alleen meer over leuk, mooi en lekker ruiken, veel meer over wat een boom kan bijdragen aan de kwaliteit van een groene, gezonde stad." 

Floriade X Vriendenloterij

Dankzij deelnemers van de Vriendenloterij kunnen tentoonstellingen als Floriade gerealiseerd worden.