Groen

Tel mee tijdens de Nationale Bijentelling!

Zaterdag 23 en zondag 24 april vindt de vijfde editie van de Nationale Bijentelling plaats. Voor deze populaire tuintelling wordt heel Nederland opgeroepen om een half uur lang alle bestuivers te tellen in de tuin, op het balkon of op een groene plek in de buurt.

Over de Nationale Bijentelling

In 2017 vond de eerste editie van de Nationale Bijentelling plaats op initiatief van Nederland Zoemt (een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu) en dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Inmiddels is de Nationale Bijentelling een jaarlijks terugkerend onderzoek dat wetenschappers inzicht geeft in de trends van bijenpopulaties in Nederland. Door meer te weten te komen over de stand van de bijen in ons land, kan de bij beter worden beschermd.  

Waarom tellen?

Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Zij zijn dus super belangrijk voor onze natuur! Helaas is de helft van de 360 bijensoorten die in ons land voorkomt bedreigd. Ze hebben te lijden onder de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstelijking en ons groenbeheer. Wetenschappers maken zich daar zorgen over en er gaat veel aandacht naar het beschermen van deze mooie en belangrijke diersoorten.   

Koos Biesmeijer is Wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis en legt uit waarom de Nationale Bijentelling zo belangrijk is. “De resultaten ervan dragen bij aan de bescherming. Het geeft inzicht in de toe- en afname van bijensoorten, vanuit vrijwel alle regio’s in Nederland”, legt hij uit.  

Nederland wordt opgetrommeld

Omdat bijen niet makkelijk gezien worden is het van groot belang dat heel Nederland zich inzet voor het tellen van deze beestjes. “Er zijn weinig gekken zoals ik die het leuk vinden om bijen te tellen en daarom roepen we de hulp van heel Nederland in. Het voorjaar is een goed moment omdat er nu nog niet zo veel soorten rondvliegen. Die zijn dus als je je best doet redelijk te herkennen. Het tellen levert ons belangrijke data op. Zonder die data moeten we gokken, en daarbij is de kans dat je verliest altijd groter dan de kans dat je wint”, vertelt Koos.  

Hoe werkt het? 

Wil je graag meetellen dit weekend? Super! Zoek daarvoor een mooie plek in je tuin ergens in de zon en met niet te veel wind waar bloemen staan. Daar loop je een half uurtje rond. Zorg ervoor dat je de zoekkaart van tevoren goed doorkijkt om te zien wat voor soorten bijen er allemaal bestaan. Er staan 15 soorten op de kaart en in het begin kan het best lastig zijn om ze te onderscheiden. Maar onderschat jezelf ook zeker niet, want ook als je de bijen niet herkent is een hommel prima van een zweefvlieg te onderscheiden. Als je klaar bent met tellen kun je je resultaten doorgeven op de website van de Nationale Bijentelling.   

Simpel toch? En heerlijk een half uurtje met aandacht de tuin in dit weekend! Jij helpt de bij, en het is ook nog eens lekker ontspannend en leerzaam. Succes met tellen!