Groen

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… oranje!

Het is Koningsdag! En dat betekent niet alleen feest, oranje tompoezen en rommelmarktjes… Maar ook dat er weer prachtige oranje dieren en planten te zien zijn. Onze eigen natuur-koningin Andrea van Pol heeft daarom het leukste nieuws uit de natuur. Deze keer doet ze dat met een kleurrijk oranje-tintje.

Oranje stinklelie

Het voorjaar vieren we natuurlijk met tulpen en de oranje variant mag daarbij niet ontbreken! Maar naast de tulp zijn er méér oranje planten. Ook de keizerskroon is een mooie oranje plant, maar deze staat helaas wel bekend als de ‘stinklelie’. Hij ruikt namelijk op zijn zachtst gezegd niet zo lekker. Maar hé, je moet er wat voor over hebben, voor zo'n koninklijke plant. Daarnaast is er ook nog het oranje nagelkruid. Deze heb je in heel veel kleuren én dus ook in oranje!  

Koninklijke krooneend

Ook qua dieren kun je heel wat oranje varianten tegenkomen. Zo is er een eend met een oranje kop én een koninklijke naam: de krooneend. Het mannetje heeft een prachtige oranje kop met een oranje kroon. Een andere koninklijke eend is de koningseiser. Die heeft een blauwgrijze kop, een kleurrijke snavel en zwarte zeiltjes op de rug.

Koningen en koninginnen

Er zijn niet alleen oranje dieren, maar ook dieren met koninklijke namen. De koningstijger bijvoorbeeld, maar ook het winterkoninkje en de koning der dieren: de leeuw. Over die laatste koning is er helaas slecht nieuws. Tegenwoordig worden er namelijk steeds meer leeuwen gedwongen om in hetzelfde gebied te leven. Maar dat gaat niet altijd even goed.  

Om ze toch samen te kunnen laten leven hebben onderzoekers een experiment uitgevoerd bij leeuwen in een natuurreservaat in Zuid-Afrika. Met een snufje oxytocine (het knuffelhormoon), worden ze een stuk vriendelijker naar elkaar. De leeuwen worden door dit stofje kalm en relaxed waardoor ze makkelijker aan elkaar gekoppeld kunnen worden en hun welzijn verbeterd wordt. 

Slecht nieuws voor onze koning

Ook is er helaas slecht nieuws voor onze eigen koning. Het gaat namelijk niet goed met onze hazen en konijnen. Daarom zijn er voor het komende jachtseizoen beperkingen opgelegd. Jammer voor Willen-Alexander, want hij houdt er wel van om op z’n tijd te gaan jagen. Er mag nu nergens meer op konijnen worden gejaagd en de haas is in sommige provincies ook helemaal veilig. En dat is maar goed ook, want de haas en konijn staan sinds 2020 op de rode lijst van bedreigde diersoorten. 

Oranje boven dus, ook in de natuur. Fijne Koningsdag!