Groen

De keuken en de moestuin: a match made in heaven

Met dat heerlijke weer en groene velden, krijg je zelf helemaal zin om aan de slag te gaan in de moestuin! En misschien hebben mensen die van koken houden, dat net een tikkeltje meer. Want wist je dat de moestuin en de culinaire wereld perfect samen gaan?

Culinair schrijver én moestuinierder Jacques Hermus schreef er een boek over. In april verscheen 'Jacques Oogsttuinen'. Geen handleiding voor een moestuin of tips, maar vooral een biografie over tuinen die eten opleveren. En dat alles aan de hand van reportages, interviews en anekdotes. 

Maak je hoofd leeg

Met je vingers in de aarde, je eigen groenten verbouwen en de mooiste bloemen kweken. Moestuinen zijn helemaal je van het. Jaques denkt dat dat komt door de pure ontspanning die het met zich meebrengt. Hierdoor kun je volledig je hoofd leegmaken. Zo is de volkstuin in Nederland ook ooit ontstaan. Volgens een maatschappelijke organisatie zou het kweken van groenten de stedelijke arbeiders opvoeden naar orde, regelmaat, geduld en toewijding. Daardoor zouden er dan geen opstanden komen, hoopten zij." 

Jeugdtrauma aan snijbonen

Het werken in de moestuin is er bij Jacques met de paplepel ingegoten. Hij is namelijk de zoon van een aardappelboer en groeide op met eten van het land. Maar vond de hij niet altijd even leuk. "We moesten ook veel onkruid wieden. En snijbonen door een molentje halen. Dat was echt verschrikkelijk werk. Daar heb ik zo'n jeugdtrauma aan overgehouden dat ik jarenlang geen snijbonen heb gegeten. Nu weer wel. En toen ik ouder werd kwam werk als tuinierder terug en merkte ik ook hoe fijn het weer was."