Groen

Deze bloemen staan voor vrijheid!

Op Bevrijdingsdag mogen we allemaal extra dankbaar zijn dat we in een vrij land leven. En hoe kunnen we dat beter vieren, dan met bloemen! Dat vindt onze groendeskundige Romeo Sommers natuurlijk ook.

Daarom praat hij je bij over de betekenis achter bloemen. Er schuilt namelijk meer achter dan je denkt. Ze zien er allemaal natuurlijk prachtig uit, maar misschien maakt de betekenis daarachter, ze nog wel een tikkeltje mooier. Romeo laat zien welke bloemen voor vrijheid staan. 

Strelizia

Om te beginnen met de Strelizia. Deze kleurrijke bloem staat ook wel bekend als de Paradijsvogelbloem. Want als je van de zijkant naar de bloem kijkt, lijkt het echt op een paradijsvogel. Deze bloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Het is een tropische plant met een lange steel van wel één tot twee meter. Deze bloem staat voor vrijheid en onsterfelijkheid.

Witte anjer

Ook achter de witte anjer zit een mooi verhaal. Deze bloem staat namelijk voor verzet, respect en waardering voor veteranen. Iemand die daar om bekend staat is Prins Bernard. Hij droeg de witte anjer regelmatig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is tegelijkertijd een symbool voor verzet, waar heel Nederland op 29 juni 1940 - de verjaardag van Prins Bernhard - massaal aan mee deed. De Anjer werd op die dag demonstratief gedragen door Nederlanders. Sinds 2004 is deze witte bloem ook blijvend verbonden aan veteranen en de Nederlandse Veteranendag.  

 

Klaproos

Wat voor Nederland de witte anjer is, is het voor Engeland de klaproos. Deze bloem staat daar symbool voor mensen die om het leven kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De soldaten dachten dat er klaprozen tevoorschijn kwamen op de akkers waar bloed van gesneuvelde soldaten had gevloeid.

Leuk feitje over deze bloem: Wist je dat de klaproos ook een regenvoorspeller is? Zodra er regen aan komt, dan klapt de roos dicht, vandaar de naam klaproos.

Hyacint

Als je deze bloem in huis haalt, dan weet je dat het lente is! We hebben het over de hyacint. Naast dat -ie superlekker ruikt én er heel mooi uitziet, staat deze bloem ook voor vrede, toewijding en schoonheid.

Olijftak

In de Griekse mythologie staat de olijf symbool voor vrijheid. Als tijdens een oorlog een wapenstilstand werd ingelast, schonk de ene partij een olijftak aan de andere. Ook bij ruzies werd het toereiken van een olijftak gezien als een teken van verzoening.

Geel - blauw 

Op zo’n dag als Bevrijdingsdag zijn we allemaal - een beetje extra - met onze gedachten bij mensen die niet in vrijheid leven. Daarom leek het Romeo een mooi idee om een boeket samen te stellen in de kleuren geel en blauw. Als symbool voor steun voor de mensen in Oekraïne. Bekijk de onderstaande video voor het resultaat.