Groen

Aardappels kweken: zo doe je dat!

Patat, stampot, puree: wij Nederlanders zijn dol op aardappels. En hoe lekker is het dan dat je ze gewoon uit eigen tuin kunt halen. Aardappels kweken kan namelijk best eenvoudig in een pot! Onze moestuindeskundige Floor Korte vertelt je alle do’s & dont’s bij het verbouwen van aardappels.

Benodigdheden

Om te starten met verbouwen van aardappels, heb je het volgende nodig:

  • Eierdoos     
  • Pootaardappelen
  • Aardappelpot of gewone pot
  • Potgrond

Bij het kweken van aardappels, zijn er verschillende potten die je kunt gebruiken om ze in te verbouwen. Je hebt namelijk speciale aardappelpotten die het jou een stuk gemakkelijker maken met kweken. Let op: de potten moeten minimaal 35 cm (diameter) hebben. Maak bijvoorbeeld gebruik van een terracotta pot of een kratje. Toch raadt Floor je aan om voor een speciale aardappelpot te gaan. 

Stap 1

Laat de aardappels voorkiemen. Je kunt de pootaardappelen ook direct in een pot doen, echter is de kans dat ze aanslaan minder groot. Daarom laat ik eerst de aardappels voorkiemen. Dit duurt ongeveer drie weken. Handige tip daarbij: gebruik een eierdoos!   

Voorkiemen doe je binnen, maar niet op een te warme plek. Anders ontstaan er lange, dunne uitlopers die snel afbreken. Het ziet er uit als lange en wittige wortels. Dat wil je dus niet hebben. Ga daarom voor een koele plek in huis! Denk maar aan de bijkeuken of de hal. 

Stap 2

Na drie weken zijn de aardappels klaar om te poten. Dat kan in een aardappelpot of in een gewone pot. Om het je zelf praktischer te maken ga je voor de aardappelpot, die speciaal voor dit gewas gemaakt is. 

Het verschil tussen de aardappelpot en normale is dat je een aardappelpot kunt uitschuiven met een uitwendig en inwendig deel. Het voordeel daarvan: dat je het groeiproces beter in de gaten kunt houden en je hoeft niet alles in een keer te oogsten.

Stap 3

Vervolgens vul je de pot met potgrond. Let op met vullen: want je doet niet alles in één keer. Vul de pot 1/3 met potgrond, daar leg je drie pootaardappels op, dat bedek je weer met 1/3 grond zodat er nog 1/3 overblijft. Geef de aardappels water en wacht je tot het eerste groen bovenkomt.

Wanneer het eerste groen te zien is, doe je nog 1/3 aarde in de pot. Dit heet aanaarden, dat stimuleert de plant om meer aardappeltjes aan te maken. Waardoor jij weer meer kunt oogsten.

Stap 4

Afhankelijk van het ras wanneer je de aardappelen poot kun je na circa drie maanden de eerste aardappeltjes oogsten. Hierbij is de aardappelpot dus handig, dan hoef je niet alles in één keer te oogsten. Als je maar twee aardappels nodig hebt, kan je die gewoon eruit halen. Eetsmakelijk!

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe Floor aardappels kweekt.