Entertainment

Komt Maggie MacNeal terug op de planken?

Sjoukje van ’t Spijker, beter bekend als Maggie MacNeal, kan terugkijken op een roemrijke carrière. Ze zit ruim 50 jaar in het vak en als het duo Mouth & MacNeal scoort ze hits in ruim 20 landen. In Amerika verkopen ze zelfs meer dan 1 miljoen singles. Toch gaat het duo na drie jaar al uit elkaar. En niet zonder reden.

Het begin van een glansrijke carrière

Maggie’s passie voor muziek heeft ze niet van een vreemde. Haar vader speelt orgel en haar broer speelt in een band. Muziek is haar dus met de paplepel ingegoten. Zelf begint Maggie in een koor als klassiek sopraan. Toch denkt ze nooit aan een carrière als zangeres en al helemaal niet aan beroemd worden. Ze begint dan ook met een gewone kantoorbaan bij Inventum, een bedrijf met huishoudelijke apparaten.  

Op een dag komt ze via via bij producer Hans van Hemert terecht waar ze een plaatje mag maken. Het wordt een cover van “I heard it through the grapevine” van Creedence Clearwater Revival. Dat gebeurt in 1971, het begin van een carrière in de muziek. 

Mouth en MacNeal

Datzelfde jaar komt Maggie in een duo met zanger Willem Duyn. Als het duo Mouth & MacNeal groeien ze uit tot een van de bekendste en succesvolste duo's uit de Nederlandse muziekwereld. Samen scoren ze vele hits. “How do you do” staat zelfs in de Amerikaanse top 10 en wordt wereldwijd 6 miljoen keer verkocht. Na de vele nummer 1 hits, een derde plek op het Eurovisie Songfestival en een tour door Zweden, gaat het duo in 1974 plotseling uit elkaar. 

Maggie vertelt ons dat het niet helemaal boterde tussen de twee: “We waren totaal verschillend en de roem beleefde en ervaarde we ieder op ons eigen manier.” 

Ze vervolgt: “Eigenlijk ging het al mis bij onze allereerste ontmoeting. Wanneer ik bij producer Hans van Hemert op zijn kantoor in Hilversum ben, laat Van Hemert mij het een nummer van Big Mouth horen. Wat een strot heeft die man, zei ik toen. Ik was zo onder de indruk van Big Mouth dat ik Van Hemert meteen laat weten dat ik dolgraag met hem wil samenwerken. Maar de liefde kwam niet direct van twee kanten. Zodra Van Hemert vraagt om samen met mij iets op te nemen, reageert hij dat hij geen trek heeft om met een vrouw samen te werken.” 

Eindelijk vrij

In november 1974 hoort Maggie dat er een zangeres is benaderd om auditie te doen om haar plaats naast Willem in te nemen. Twee andere zangeressen hebben het verzoek al geweigerd en nummer drie laat weten dat ze nog liever met de Staatsloterij meedoet dan naast Willem op het podium te moeten staan. Eind '74 hoort ze officieel wat ze eigenlijk al weet: Willem wil niet met haar verder.  

“Er komt een einde aan de succesvolste periode van mijn carrière, maar verdrietig ben ik er niet over. Ik geloof dat ik wel twintig luchtsprongen heb gemaakt. Ik kon alleen nog maar roepen: Hiep hoi, ik ben vrij!” Aldus Maggie. 

Solo verder

Hierna gaat Maggie solo verder en scoort ze een grote hit met ‘When you’re gone’. Een heel ander nummer dan iedereen van haar gewend is. Veel mensen in Nederland denken dat het een buitenlandse zangeres is, een groot compliment. Toch kiest Maggie om in het Nederlandse te gaan zingen. Het nummer ‘Terug naar de kust’ komt uit. 

In 1980 doet Maggie weer mee met het Eurovisie Songfestival. Dit keer solo. Met het nummer 'Amsterdam' wordt ze vijfde. In de jaren '90 gaat Maggie presenteren en in 2000 stapt ze weer het podium op als zangeres met Sandra Reemer en Marga Bult als de Dutch Diva's.  

De laatste jaren hebben we in Nederland weinig van haar gehoord. Maar in België tourde ze met een aantal Vlaamse zangers en zangeressen langs de theaters.  

Nieuwe muziek

Tot slot vragen we Maggie of we nog iets van haar gaan horen op muzikaal gebied. Ze vertelt ons dat er al tijden een plaat ligt die ze nog zou willen uitbrengen: “Het is zonde om die te laten liggen. Of ik dan weer ga zingen? Je weet het nooit, het zou zo maar wel weer eens kunnen gebeuren.”  

Nou Maggie, wij kunnen niet wachten!