Groen

Moestuin zonder tuin? Floor laat zien wat mogelijk is

Ook als je een dakterras of balkon hebt kun je een moestuin starten. Maar hoe begin je? Onze groenexpert Floor Korte geeft ons vandaag de beste tips hoe je eigen kruiden, groente en vruchten kunt kweken, zonder dat dit teveel ruimte kost.

Als je aan een moestuin denkt, denk je al snel aan veel groen en grond. Maar je hoeft voor een moestuin echt niet heel veel grond te bezitten. Je kunt ook prima kruiden en gewassen verbouwen in potten of kratten. Maar let hier wel op: kweken in de volle grond is anders dan in een pot. "Er zijn veel verschillen. Voor sommigen positief en misschien voor andere mensen negatief."

Verschil tussen kweken in de volle grond en in een pot

Floor heeft de verschillen voor je op een rij gezet:

  1. Planten in potten hebben meer water nodig dan in de volle grond. De potten warmen namelijk op door de zon waardoor het water in de grond sneller verdampt.
  2. Planten in potten hebben in het algemeen minder last van slakken. Dit is toch wel een groot voordeel voor veel mensen.
  3. Je hoeft minder te bukken als je de potten op hoogte zet wat het moestuinieren een stuk makkelijker kan maken.
  4. Planten in potten kun je makkelijk verplaatsen. Is het op een dag veel te warm, schuif ze dan gewoon even in de schaduw.
  5. De plant in een pot heeft wel wat vaker voeding nodig, kies een vloeibare voeding die je aanlengt met water of een compost.
  6. Een plant in een pot kan minder groot worden dan een plant in de volle grond. Maar voor eenjarige planten of voor kruiden is dit niet erg. Merk je dat na een jaar de plant stopt met groeien, dan kan je hem altijd in een grotere pot uitplanten.

Plant in pot

Volgens Floor doen alle planten het wel goed in een pot. Onze moestuinexpert heeft een aantal planten meegenomen naar Koffietijd om ze te belichten. "Pepers, tomaten, paprika, komkommers, aardbeien, blauwe bessen, aardappels en aubergine groeien heel goed in een pot. Ook diverse kruiden als: munt, bieslook, koriander, salie, laurier en ik heb zelfs zeekraal. Dit groeit heel goed in potten."

Ook zit er een groot voordeel aan het kweken van kruiden in potten. Op deze manier kan je de potten makkelijk verplaatsen naar een warme plek. "Hierdoor is er een grotere kans dat ze de winter overleven als je ze in de wintermaanden overdekt. Wat nog beter is: zet ze in een kas. Het zijn namelijk mediterrane planten en houden niet van vorst."

Waar zet je de pot neer?

Planten houden van zon. Dat is algemeen bekend. Maar veel platen kunnen té veel zon niet fijn. Twaalf uur zon op een dag kan voor een plant te veel zijn, waardoor het kan uitdrogen. En er zijn planten die helemaal niet van veel zon houden. Daarom heeft Floor een fijn overzicht gemaakt van de planten die wél van zon houden, en welke niet. 

Zonaanbidders:
"Alle planten die vruchten maken zoals de framboos, aardbei, tomaat en paprika houden van de zon."

Minder zon:
"Alle planten die enkel blad produceren, denk aan sla, andijvie, boerenkool, bieslook, peterselie of munt, kunnen ook op een plek met minder zon staan. Denk dan aan drie tot vier uur zon per dag."

 

Wil je meer tips over de moestuin? Bekijk dan het fragment hieronder.