Artikelen

Nadia en Marieke strijden beiden voor mensenrechten

Stel je voor. Je wordt vermoord of ontvoerd en voor het geval je het toch overleeft, wordt je thuisland volledig verwoest. Dit om zeker te weten dat je nooit meer terug kan. Dat is wat er is gebeurd bij de Jezidi’s: een religieuze en etnische Koerdische minderheid in het noorden van Irak. Gelukkig is er de hulporganisatie ‘Nadia's Initiative’. Nadia Murad heeft dit opgezet om de Jezidi’s te helpen met de wederopbouw van hun gemeenschap. Vandaag organiseert de Nationale Postcodeloterij een bijeenkomst met Nadia Murad. Wie daar bij mag zijn is Marieke Koekkoek, groot fan en politicus. Wat hebben zij gemeen?

Volt

Marieke Koekkoek is een Nederlandse politicus voor de partij Volt. Ze groeide op in Amsterdam-Zuidoost, maar dat is zeker niet het enige gebied waar ze haar leven heeft opgebouwd. Ze heeft namelijk in Utrecht, Barcelona, Leuven en China gewoond. Een echte wereldreizigster is ze dus! Na vele universitaire studies heeft ze zich uiteindelijk in 2018 aangesloten bij ‘Volt’. Ze vond dat bepaalde kwesties als klimaatproblemen en de opvang van migranten Europees moest worden aangepakt.  

In 2021 heeft ze meegedaan als kandidaat voor Volt bij de Tweede Kamerverkiezingen en is uiteindelijk door voorkeursstemmen verkozen. In de Tweede Kamer pleit ze voor betere bescherming van de grondrechten. 

Politieke voorbeeld

Wie hetzelfde ideaal nastreeft is Nadia Murad. Nadia is een van de ambassadeurs van de Internationale Postcode Loterijen en heeft samen met dr. Denis Mukwege de ‘Nobelprijs voor de Vrede’ ontvangen. Dit kregen ze voor hun inspanningen om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen en gewapende conflicten. Nadia is een groot voorbeeld voor Marieke.  

Nadia's Initiative

Nadia Murad strijdt dus als mensenrechtenactiviste voor vrouwen die getekend zijn door seksueel geweld. Ze heeft daarvoor de internationale hulporganisatie ‘Nadia's Initiative’ opgezet. Een organisatie die specifiek opkomt voor de rechten van vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Ook het helpen van de Jezidi’s met de wederopbouw van hun gemeenschap is één van hun kerntaken. Een belangrijk onderdeel van Nadia haar werk is ook het opzetten van een ‘Women’s Center’ in Sinjar. Dit moet Jezidi-vrouwen helpen bij traumaverwerking én het opzetten van kleine ondernemingen om voor inkomen te kunnen zorgen. 

In 2021 ontving haar internationale hulporganisatie 1 miljoen euro van de ‘Postcode Loterij’! Dit gebruikte de organisatie voor de wederopbouw van scholen, ziekenhuizen en boerenbedrijven in de regio Sinjar in Noord-Irak. Dat is het thuisland van Nadia en haar familie. In 2014 werd dit volledig verwoest door de terreurgroep ‘ISIS’. 

12 mei

Vandaag is een bijzondere dag. Na de uitzending van vandaag heeft Marieke namelijk de unieke kans om bij een bijeenkomst te zijn. En dat is er niet zomaar eentje, maar een bijeenkomst waarin Nadia te gast is. Hierin spreekt Nadia over haar inspanningen voor de terugkeer van Jezidi’s naar hun thuisland in Noord-Irak. Ook spreekt ze over haar strijd om de daders van het geweld tegen vrouwen op te sporen en te bestraffen. Een bijzonder gesprek dus, georganiseerd door de ‘Nationale Postcode Loterij’. 

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kan ‘Nadia’s Initiative’ vrouwen helpen die getekend zijn door seksueel geweld.