Entertainment

Leo Alkemade: “Presenteren is als kinderpostzegels verkopen” 

Leo Alkemade kennen we allemaal van de talloze komische rollen in verschillende films en series. Maar Leo heeft veel meer in zich dan het spelen van humoristische typetjes. Wij leren hem vandaag wat beter kennen. En ontrafelen nog een hoop andere talenten.  

Leo’s eerste natuur: comedy 

Leo Alkemade is bij het grote publiek bekend om zijn rollen in verschillende series en films. Zo zagen we hem voorbijkomen in ‘Shouf Shouf!’, ‘Komt een man bij de dokter’ en in talloze sketches. Zijn rollen zijn vaak komisch. Maar zullen dit de enige soort rollen zijn die Leo zal blijven spelen? Leo denkt van niet! Die serieuzere rollen die komen nog wel volgens hem. “Ik vind het helemaal niet vervelend om voor comedy gecast te worden, want ik denk dat het voor een comedyacteur wel mogelijk is om zware rollen te spelen.

Maar voor een groot drama-acteur het veel moeilijker is om ook comedy te spelen”, aldus Leo. Volgens Leo ligt dit aan de discipline die comedy vereist. “Daarom zie je zoveel dezelfde koppen in comedyfilms. Het heeft te maken met timing, met een bepaalde uitstraling. Nou ja, ik kan er niet echt de vinger op leggen. Maar ik denk dat comedy soms wel wordt onderschat. Ik vind het supergaaf om te spelen, ik doe niets liever. De komische kant is mijn eerste natuur...”, vertelt hij. 

“Presenteren? Dat kunnen we allemaal wel!” 

Maar Leo bewees afgelopen jaar dat hij veel meer kan dan lol trappen en acteren. Want een half jaar geleden had hij zijn eerste presentatieklus. Dit bij het programma ‘Mission Impossible’. Maar voor Leo was het een eitje: “Presenteren had ik inderdaad nog nooit gedaan, maar zo ingewikkeld was het allemaal niet. Het is geen hogere wiskunde. Presenteren is eigenlijk net als kinderpostzegels verkopen. In het begin moet je een grens over, maar als je dat eenmaal hebt gedaan blijkt het niets meer te zijn dan een gesprek met iemand voeren. Nou dat kunnen we allemaal wel: lullen.” 

De dagen voor zijn vader stierf 

Naast het acteren en presenteren, wil Leo ook zijn eigen film maken. De titel is ‘Champagne’ en een script is er al. Nu nog de film. Maar die weg is nog lastig, maar volgens Leo komt de film er sowieso. Al moet hij het zelf gaan maken zonder enige hulp! 

Het verhaal is enorm persoonlijk. En daarom wil Leo het zo graag vertellen. Het verhaal gaat over de band tussen Leo en zijn vader. De film gaat over de laatste dagen voor zijn vader stierf. De twee hadden een voorliefde voor champagne. Vandaar de titel. “Voor hij doodging, zei ik: ‘We gaan nog één keer met z’n tweeën mooie huisjes bezoeken en lekker eten.’ Ik had ook in mijn hoofd dat we dan als mannen onder elkaar nog even konden filosoferen over het leven, om wat verder te kijken dan je aan de keukentafel doet. Maar op de dag dat ik hem ging ophalen, kon hij niet meer mee. Hij zei: ‘Ga jij maar alleen, haal wat moois, dan kunnen we dat nog samen opdrinken.’ Toen ben ik dus alleen naar Champagne gereden. Zat ik daar in mijn eentje in een restaurant met een Michelinster, want ik wilde wel dat hele traject doorlopen. Die herinneringen zijn me eigenlijk best dierbaar”, vertelt Leo. 

In de film maakt Leo de reis met zijn vader, in plaats van alleen. Ook de rol van zijn vader heeft hij al bedacht. Niemand minder dan Huub Stapel moet volgens Leo zijn vader spelen.  

Geheim talent

En als je dacht dat de talenten van Leo nu wel op waren, dan heb je het mis. Want hij is ook heel goed in het schrijven (en zingen) van liedjes. Iets wat niet veel mensen weten. Leo schreef voor ‘Kinderen voor Kinderen’, Guus Meeuwis en Trijntjes Oosterhuis. Maar nu komt hij met een album van hemzelf! Het album ‘In het wiel’ verschijnt op 16 juni en is een ode aan de wielersport en de liefde. Het album bestaat uit vijf liedjes over de koers en het leven en een paar liefdesliedjes. Allemaal Nederlandstalig. En ook Trijntje is te horen op het album.  

Maar een cd over wielrennen? Dat klinkt misschien bijzonder. De liefde voor wielrennen zat er al van vroeg in bij Leo. Inmiddels deelt hij deze passie met zijn oudste zoon. Zijn inspiratie haalde hij uit hun tocht over de Mont Ventoux. En zo ontstond er uit een tekst een liedje en daarna volgden er nog veel meer. Tot het album ontstond. 

Leo liet vandaag het nummer ‘Het wiel’ horen. Benieuwd hoe het nummer is ontstaan? En hoe het klinkt? Kijk dan het fragment hieronder.