Artikelen

Waai met alle winden mee tijdens de Nationale Molendag

Het is dit weekend de VriendenLoterij Nationale Molendag. Honderden oude wind- en watermolens openen hun deuren voor bezoekers. De molen is natuurlijk Nederlands cultureel erfgoed en daar zijn we hartstikke trots op. Vivian ging daarom op bezoek in Weesp bij een hele mooie molen genaamd 'De Vriendschap'.

Nationale Molendag

Traditiegetrouw is het op de tweede zaterdag en zondag van mei (13 en 14 dit jaar) Nationale Molendag. Op die dagen zijn er veel wind- en watermolens open voor bezoekers. Eeuwenlang hebben molens een belangrijke rol gespeeld bij het droogleggen van stukken land, het verwerken van grondstoffen en het fabriceren van producten. Molens zijn nauwelijks meer van economische betekenis, maar ze zijn iconisch voor Nederland en trekken nog altijd veel bekijks. 

Bezoek een molen

Bezoek een van de 950 molens die op Nationale Molendag hun deuren openen. Molenaars doen hun uiterste best om hun molen zo mooi mogelijk te versieren met vlaggen en bloemen. Je wordt door de molenaar rondgeleid, ontvangt een uitgebreide uitleg over het type molen waar je je bevindt. En het zou zo maar eens kunnen zijn dat je de molenaar een handje moet mee helpen bij het draaien van de wieken. Voor kinderen worden vaak leuke activiteiten georganiseerd, waarmee ze op speelse manier in contact komen met het molenaarsvak.

Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar en daarom is 2022 het 'Jaar van de Molenaar'. Extra bijzonder dus om een molenaar te bezoeken.

De eerste bezoeker

Vivian gaat je alvast voor en bezoekt een echte korenmolen in Weesp. Zij malen van graan naar meel en het meel kunnen ze nog malen tot bloem. Wil je alvast een voorproefje? Kijk dan vooral de video hieronder!