Beauty

Hou je coupe summerproof!

Dat we onze huid goed moeten beschermen als de zon schijnt, weten we. Maar wist je dat je je haar net zo goed moet beschermen? Onze mooimaker Mika weet hoe we onze coupe summerproof kunnen houden!

Waarom extra verzorging

Je haren krijgen aardig wat te verduren als de zon zich weer laat zien. Bij lekker weer hoort vaak een bezoekje aan het strand en op vakantie is de kans groot dat je ook nog veel in het zwembad te vinden bent. Die combinatie van UV straling, chloor en zeezout kunnen best wel veel schade toedienen aan het haar. Je punten kunnen namelijk zó stug worden dat je eigenlijk één dooie bende creëert. Daarnaast heeft ook je scheiding het aardig te verduren. Als je scheiding continu ‘open’ ligt voor zonlicht en dus niet wordt beschermd, heb je deze binnen ‘no time’ verbrand.

Hoe kunnen we ons haar het beste beschermen

Als de zon je haar al heeft beschadigd, kun je allerlei producten gebruiken, maar je krijgt je oude gezonde haren niet meer terug volgend Mika: “Ik zeg dus maar zo: Voorkomen is beter dan genezen. Het beschermen van je haar begint daarom ook al voordat je naar buiten gaat.” Gebruik een (hittebeschermend) haarproduct waar SPF in zit. Deze producten komen vaak voor in de vorm van een verzorgende milk, maar ook in olie of beachsprays 

Milk en olieproducten kunnen je haar een beetje vettig maken, maar houden het haar lekker zacht en soepel. Een wat dikker, milky product is perfect voor als je van plan bent te gaan zwemmen, want dit zorgt ervoor dat zout en chloor niet in je haar trekt. Je bent dan dus niet alleen beschermd tegen de zon, maar ook beschermd tegen de schade van zout en chloor. 

Als je nou snel slap haar hebt en je het juist lekker vindt dat dat zoute zeewater je haar wat stugger maakt, kies er dan voor om een beachspray met SPF te gebruiken. Dit maakt je haar wat stugger en geeft het daardoor extra textuur en structuur. Zo krijg je toch die lekkere beachlook zonder het zoute zeewater in te hoeven. 

Wat kun je het beste doen na een dag in de zon?

Dan mag je het haar best even verwennen. Je kent vast wel de stranddagen waarop je je goed insmeert en tóch een beetje verbrandt. Ook voor het haar geldt dat goede bescherming belangrijk is, maar niet altijd genoeg.  

Na een zonnige dag aan het strand of aan het zwembad is het heel erg belangrijk dat je al het zout en choor uit je haar wast. Als je bijvoorbeeld de zee uitkomt en weer in de zon gaat liggen, ‘kristaliseert’ het zout in je haar. Dat ziet er leuk uit, maar met name je punten gaan hier kapot van. Kies er dus voor om je haar goed te wassen. Dit kan ook met after sun shampoos. Deze bieden je tijdens zonnige dagen extra bescherming. Ze halen het zout en chloor uit je haar, waardoor je het uitdrogen en afbreken van het haar tegengaat. 

Als je dit doet ben je al heel erg goed bezig. Wil je je haar nog nét een beetje extra verzorging bieden, verwen je haar dan met een lekker masker. Naast after sun shampoos hebben sommige merken ook extra verzorgende sun maskers. Deze maskers bevatten eigenlijk alles wat het haar na een dagje zonnen nodig heeft. Deze maskers bevatten veel vocht, aangezien je haar extra hydratatie nodig heeft. Je kan ze indoen voor je gaat slapen en de hele nacht laten intrekken. Zo kan je haar weer even ‘bijkomen’ van de zon. 

Hoe voorkom je een verbrande haarscheiding

Naast het beschermen van je haar moet je niet je hoofdhuid vergeten. Vooral je haarscheiding verbrandt binnen no time. Je kan ervoor kiezen om je scheiding in te smeren met zonnebrand, maar als je er nog een beetje leuk bij wil lopen snappen we dat je dat overslaat. 

Kies er dan voor om je haar omhoog te gooien in een knotje of een staart. Borstel je haren naar achter voordat je een staart of knot in doet zodat al het haar over je scheiding heen valt en de zon minder kans heeft om je hoofdhuid direct te beschadigen. Het haar vast dragen heeft ook als voordeel dat je nek mee bruint.  

Met een korte coupe kan het lastig zijn om de boel vast te krijgen. Als je kort haar hebt of het liever niet vast draagt, kun je ervoor kiezen om een accessoire te dragen zoals een leuke hoed of een petje. Je ziet tegenwoordig ook steeds meer sjaaltjes voorbijkomen in allerlei kleuren en prints. Wikkel deze om je hoofd en je hebt gelijk een zomerse look.  

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk dat je de algemene gezondheid van je haar het hele jaar door een handje helpt. De haarmaskers en hittebeschermende producten doen namelijk eigenlijk pas écht goed hun werk als je haar in goede conditie is. Om daarvoor te zorgen gebruikt Mika het liefst iets wat de boel van binnenuit een handje helpt. Alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt via je eten en supplementen leveren namelijk eigenlijk de ‘bouwstenen’ voor de conditie van je haar. 

Een voorbeeld hiervan zijn de Hair Volume tabletten van New Nordic. Deze haarsupplementen, die je ook kan krijgen in de vorm van lekkere gummies/snoepjes met appelsmaak, stimuleren de gezondheid van je haar en de haargroei.  

Ons eigen testpanel

Inmiddels zijn 25 vrouwen uit het Koffietijd testpanel deze producten al 3 maanden aan het testen en die ervaren verschillende resultaten. Wij zijn bij ze langs geweest, bekijk het in de video hieronder!