Artikelen

Tussen ziekenhuis en thuis in het Jeroen Pit Huis

Het is iets wat tot nu toe ontbrak in de zorg. Een plek waar ouders en ernstig zieke kinderen terecht kunnen na een ziekenhuisopname. In Amsterdam is er nu zo'n plek. Het Jeroen Pit Huis. En die werd afgelopen week geopend door niemand minder dan Koningin Màxima.

Bij Koffietijd mochten we de initiatiefnemer Clara van Karnebeek ontvangen.

Een gat in de zorg

Clara zag in Canada voor het eerst een bepaalde zorg, dat ze in Nederland miste. "Langdurig zieke kinderen die langer dan een jaar in het ziekenhuis hebben gelegen mogen op een gegeven moment weer naar huis. En dan valt het hele gezin in een soort gat. Het Jeroen Pit Huis vormt een huiselijke omgeving waar het hele gezin op adem kan komen. We gaan het gezin in fases voorbereiden om een stapje dichter bij huis te komen. Daarin nemen onze speciaal opgeleiden verpleegkundigen de lead." 

Volgens Clara geeft het haar een ontzettend voldaan gevoel dat Het Jeroen Pit Huis is geopend. "We hebben dit met zoveel mensen gedaan en zoveel mensen hebben hun expertise ingebracht. Het was ook totaal niet altijd makkelijk met veel hobbels, maar eindelijk staat het er. We hebben een heel nieuw zorgmodel ingericht om ernstig zieke kinderen te verzorgen en het is heel fijn dat het er nu eindelijk is."

Een plek om bij te komen

Vanessa Liem weet hoe het is om in zo'n gat te vallen. Haar zoon Thijmen werd geboren met ernstige epilepsie en is daardoor meervoudig gehandicapt geraakt. Hij belandde na zijn geboorte meteen op de intensive care. Maar een plek als Jeroen Pit Huis ontbrak toen. "Het zou ons veel meer rust hebben gegeven als het er wél was. Een plek om bij te komen miste ik onwijs. Ook biedt het voor ouders een soort psychische ondersteuning en zo ouders voorbereiden op de stap naar huis." Het was volgens Vanessa een verschrikkelijke tijd om na de intensive care meteen naar huis te gaan. "We wisten niet hoe we ermee om moesten gaan en hadden ook nog onze dochter Olivia thuis. Ik moest ook stoppen met werken omdat ik de zorg voor hem en werk niet kon combineren."

Zorgconcept

Een plek als Jeroen Pit Huis komt daarom als een geschenk voor verzorgers die in zo'n nare situatie belanden. In de uitzending bespraken we dit nieuwe zorgconcept. 

Het Jeroen Pit Huis wordt ondersteund door de Postcode Loterij