Artikelen

Wie wint de hoofdprijs tijdens de Nationale Vrijwilligers Prijzen 2022?

Op 6 juli zetten we alle vrijwilligers massaal in het zonnetje. Maar een aantal nét een beetje extra, want de Nationale Vrijwilligers Prijzen worden ook uitgereikt. Met presentator Tim Senders, die voor een dag vrijwilliger was bij Oma's Soep, en met jurylid Marianne Besselink bespreken we de kanshebbers.

Want zonder vrijwilligers in Nederland, zou ons land een puinhoop zijn. Mede om die reden worden prijzen uitgereikt: een teken van erkenning en waardering voor de vrijwilligers in Nederland.

De kanshebbers

De vijf genomineerden zijn verspreid over heel het land en maken kans omdat zij hebben laten zien dat zij een goed geoliede machine zijn elk in hun eigen vakgebied. Zij draaien echt volledig op vrijwilligers. En dat is zeker een prestatie. De genomineerden zijn:

  • VIP Voorelkaar uit Rijen - verbindt vrijwilligers aan hulporganisaties
  • Dierenwelzijn Walcheren uit Zeeland - zet zich in voor dierenwelzijn en dierenvoedselbank.
  • Stichting Nooit Voorbij uit Haarlem - helpen gezinsleden van een overleden kind met de verwerking van het verlies.
  • De Dorpse Welle uit de provincie Groningen - dorpshuis zorgt ervoor dat activiteiten binnen het dorp blijven.
  • Oma's Soep uit Amsterdam - zet zich in voor eenzaamheid onder ouderen.

Je maakt hun dag

Tim Senders, die je kunt kennen van de NPO programma’s: 'Streetlab', 'Betreden Op Eigen Risico', 'Willem Wever', of 'Op avontuur met de Opa van Tim', heeft een dag als vrijwilliger gewerkt bij Oma's Soep. "Ik heb toen ervaren hoe noodzakelijk vrijwilligerswerk is. Je ziet gewoon wat een impact deze vrijwilligers hebben op in dit geval bijvoorbeeld de ouderen. Je maakt echt hun dag. Het heeft mij laten zien dat juist het menselijke praatje en de tijd die je als vrijwilliger neemt voor een oudere, zo belangrijk is en het verschil maken voor deze mensen. Het mes snijdt echt aan twee kanten: de ouderen worden gelukkig, maar je haalt er zelf als vrijwilliger ook enorm veel voldoening uit."

 

Feestje

Op 6 juli is het zover: dan wordt de hoofdprijs uitgereikt. Marianne vertelt dat het een feestelijke uitzending belooft te worden. "We maken er een heel programma omheen, waarvan Bas Westerweel de presentatie verzorgt. Tijdens de uitreiking zullen wij de hoofdprijs bekend maken. Die prijs wordt dit jaar uitgereikt door de voorzitter van de jury en burgermeester van Den Haag Jan van Zanen. Het gaat echt wat worden 6 juli." 

Mede dankzij deelnemers van de Nationale Postcodeloterij kunnen de Nationale Vrijwilligers Prijzen uitgereikt worden.