Artikelen

Een ode aan Tina Turner

Samen met entertainmentdeskundige Eline de Ruig en William Rutten blikken we terug op de carrière van de onbetwiste Queen of Rock-'n-Roll.

Haar verhaal in een notendop

Eline heeft Tina niet persoonlijk ontmoet, maar kent wel haar levensverhaal van voor tot achter. Het is moeilijk om in een notendop te vertellen want er is veel gebeurd, maar ze doet een poging in de uitzending: “Het begon al met een moeilijke jeugd. Achtergelaten door haar ouders, dus woonde ze bij haar oma. Ze werd ontdekt door Ike Turner, maar die Ike was geen lieverdje. Ze trouwde met hem omdat ze niet anders kon en hij mishandelde haar en de kinderen. Jarenlang heeft ze voor hem gewerkt, zonder er geld voor terug te zien, in de meest vreselijke omstandigheden. Toen het haar eindelijk te veel werd en ze voor zichzelf op kwam, had ze geen cent op haar rekening. Ze heeft heel hard moeten vechten voor een plek terug in de muziekwereld als Tina Turner. En dat is haar, zoals we allemaal weten, enorm goed gelukt! Maar helaas is dat bestaan niet zorgeloos. Ze verloor een zoon, de andere raakte drugsverslaafd en Tina zelf kreeg een beroerte. Er is heel veel gebeurd.” 

Een voorstelling over haar leven

Samen met Joop van den Ende heeft Tina de voorstelling over haar levensverhaal gemaakt. Tina deed graaf mee, maar haar verhaal moest dan wel verteld worden zoals het is. En dat was absoluut geen Disney sprookje. 

Tina voor de lens

Fotograaf William Rutten heeft in de afgelopen 35 jaar heel wat beroemdheden voor zijn lens gehad, maar één van de meest memorabele sterren blijft voor hem toch Tina Turner. En van de foto's die hij van haar maakte is nu een bijzondere tentoonstelling in het Beatrixtheater in Utrecht waar Tina, de Tina Turner musical te zien is! 

William vertelt ons dat Tina eigenlijk een hele verlegen vrouw, maar ook een ontzettend lieve vrouw: “Het maakte voor haar niet uit of je nou de platenbaas of de schoonmaker was. Ze deed tegen iedereen even aardig en ze was dus heel benaderbaar. Daarmee heeft ze als mens heel veel indruk op mij gemaakt.”

De tentoonstelling

Het is een selectie geworden van de mooiste foto's die William van Tina heeft gemaakt. Ze hebben gekozen om voor live foto's te gaan: “Je wilt de enorm energie van Tina in foto's laten zien. De mensen willen Tina als beest op de bühne.”  

De gezichten die ze trekt zijn niet altijd even mooi misschien, maar je voelt wel de passie die ze heeft. Bij de gekozen 8 foto's, goedgekeurd door Tina herself, heb je echt de ultieme expressie. Je hoort haar schreeuwen en grommen zoals ze dat altijd deed op het podium. “Ik hoor precies welk liedje ze zingt en welke uithaal ze doet als ik naar de foto's kijk. Heel bijzonder!” Aldus William.