Artikelen

Het eerste en enige microbenmuseum ter wereld

Die kan je vinden in Amsterdam bij ARTIS-Micropia. Een heel museum over het onzichtbare leven van bacteriën en schimmels, tot algen en microdiertjes. Ze zijn misschien te klein om met het blote oog te zien, maar ze hebben veel te vertellen. Vivian ging bij ze op bezoek!

Klein leven, grote impact

Veel mensen hebben, zeker na corona, een negatief beeld bij microben. Maar niets is minder waar, want zonder bacteriën en schimmels kunnen wij niet bestaan. 95% van de biodiversiteit op onze planeet bestaat uit deze kleine wezentjes. We zijn dus samen met de dieren, planten en insecten maar een heel klein stukje van het leven op aarde.

Microben zijn de meest voorkomende en het oudste leven op aarde. Zo maken zij al 3 miljard jaar bijna 70% van de zuurstof in onze atmosfeer. Zonder deze wezentjes zouden we dus bijna niet kunnen ademhalen 

Op reis door je eigen lichaam 

Daar houdt het belang van de microben voor ons nog niet op. Ze houden ons namelijk ook gezond. In en op ons lichaam zitten wel honderdduizend miljard microben, waarvan de meeste in onze darmen zitten. Elk mens is daardoor meer microbe dan mens. Ze verteren je voedsel, maken belangrijke vitaminen en trainen je immuunsysteem. Deze belangrijke huisgenoten kun je bij ARTIS-Micropia in de bodyscan ontmoeten, waar je op reis kunt door je eigen lichaam. 

Wat Vivian zo bijzonder vindt is dat je hier niet alleen veel over de microben kan leren, maar ze ook met je eigen ogen kunt ontdekken. Het zijn meer dan 270 verschillende soorten die in het lab van ARTIS-Micropia worden gekweekt! Je kunt ze daar niet alleen aan het werk zien, maar zij vertellen ook meerdere keren per dag een verhaal aan de bezoekers. 

Ben jij nu benieuwd? Breng dan vooral een bezoekje aan Micropia! Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen we zoveel leren bij bij ARTIS-Micropia!