Groen

Slakken voorkomen in je moestuin, hoe doe je dat?

Het is voor Floor Korte misschien wel de meest gestelde vraag die ze krijgt: “Wat kun je doen tegen slakken in je moestuin?”. Daar heeft ze gelukkig een aantal natuurlijke oplossingen voor, die je meteen kunt toepassen in je eigen moestuin.

Eigenlijk geldt het voor je moestuin, maar ook voor je gewone tuin. Op de vraag wat Floor, van Floors Moestuin, doet tegen slakken zegt ze altijd: “Eigenlijk helemaal niets”. Deze beestjes zijn onderdeel van de natuur en er valt niets tegen te doen. Gelukkig hoeft het ook niet, want je moestuin en je tuin kunnen nog steeds prachtig bloeien met de slakken erin. Als je ze ziet, gooi ze gewoon over de schutting (niet bij je buren, dat is dan weer niet zo netjes).

Slakken zijn onderdeel van de natuur

“Als ik ze zie haal ik ze weg en zet ze terug in de natuur, maar verder laat ik ze zitten.” Floor maakt zich niet meer druk over dit ‘probleem’ en dat lucht op. “Ik zorg er wel voor dat ze veel van mijn planten laten staan. En als ze toch iets opeten, dan probeer ik het volgend seizoen gewoon opnieuw.” Slakken in je moestuin horen er nu eenmaal bij. Sterker nog, ze helpen je de boel opgeruimd te houden omdat ze normaal plantenresten opeten. Bovendien zijn ze voedsel voor andere dieren, zoals vogels, kikkers of egels. Zo wordt je (moes)tuin een prachtige plek voor allerlei diersoorten.

Wat kun je doen tegen slakken in je moestuin?

Wat kun je doen om slakken zoveel mogelijk op afstand te houden in je moestuin? Stel je hebt plantjes die dit jaar het meest zijn aangevallen door slakken, plant deze dan volgend jaar op een andere plek of vervang ze door een ander ras met een andere geur. Geuren kunnen slakken ook op afstand houden. Maar wat kun je nog meer doen?

  • Je kunt er ook een plant naast zetten met een geur die de slak niet fijn vindt. Denk aan knoflook, salie, tijm, afrikaantjes, lavendel of geraniums. Zo kunnen de planten goed samenwerken en elkaar beschermen. Plus het ziet er leuk uit!
  • Slakken hebben het ’s avonds minder naar hun zin in de tuin als je ’s ochtends vroeg al hebt gesproeid. Doe dat dus zo vroeg mogelijk, kopje koffie erbij. Dat is een goed en ontspannen begin van de dag.
  • Door de plekken, waar je planten het meest aangevallen worden, netjes te houden zorg je ervoor dat slakken weinig kans hebben om zich schuil te houden. Overdag zoeken ze namelijk rommelige, vochtige plekken op waar ze kunnen schuilen. ’s Avonds bij schemer komen ze dan weer uit hun schuilplaats. Haal je die plekken weg, blijft er weinig over.
  • Je kunt ook scherpe voorwerpen gebruiken om de slak op afstand te houden. Strooi bijvoorbeeld kapotte schelpjes, kapotte pistachenootjes, steentjes of eierschalen rond de planten. Ook dit zorgt ervoor dat de slak liever ergens anders naartoe gaat.
  • Heb je een compostbak in de tuin? Dit zijn voor slakken ideale plekken. Hier is namelijk heel veel lekkers te vinden. Hou er dus rekening mee dat je hier geen planten omheen plant die gevoelig zijn voor slakken. Anders is het binnen no-time weg.
  • Stel je hebt een plant die je wil beschermen omdat deze misschien nog extra moet groeien. Knip dan de bodem uit een oude plastic bloempot en zet deze om de plant heen. Slakken moeten er veel moeite voor doen om er overheen te komen. Die slaan ze dus liever over.
  • Je kan ervoor zorgen dat je (moes)tuin aantrekkelijker wordt voor de natuurlijke vijanden van slakken. Plant daarom struiken voor vogels of maak een vijvertje voor kikkers. En als dat niet kan omdat je weinig ruimte hebt, denk dan aan bijvoorbeeld een vogelhuisje. Alles om deze dieren aan te trekken.
  • Wist je dat slakken ook heel erg van appels houden? Leg stukjes appel op één plek neer. Zo lok je ze eigenlijk zoveel mogelijk naar die plek toe en kun je ze heel makkelijk verwijderen. Ze liggen dan namelijk letterlijk voor het oprapen.
  • Ten slotte kun je heel makkelijk knolfookspray maken. Dit is trouwens ook te gebruiken tegen luizen op je planten. Neem een liter water, doe deze in een pan, breng dit aan de kook en doe er een bol knoflook in. Kneus ze wel even van te voren dan komt er meer aroma vrij. Zet het vuur uit na het koken en laat deze 24 uur staan. Hierna kun je de spray in een drukspuit doen en de planten die worden aangevallen regelmatig voorzien van de spray. Een echt natuurlijke manier van slakken tegengaan in je moestuin.

Bron: Floors Moestuin