Groen

De Japanse duizendknoop: een sloopkogel in je tuin

De Japanse duizendknoop is in opmars. Het aantal meldingen van dit onkruid is de laatste jaren flink toegenomen. De snelgroeiende plant verspreidt zich makkelijk en kan grote problemen veroorzaken in Nederland. Wat voor schade richt de plant aan en wat kun je ertegen doen?

Overgekomen uit Japan

De Japanse duizendknoop is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Japan en in 1823 is geïmporteerd naar ons land. Je kunt de plant herkennen aan de frisgroene bladeren, die in het voorjaar een rode nerf hebben. De stengel van de duizendknoop is hol en van de buitenkant heeft hij een groene kleur met rode stipjes. Van augustus tot oktober bloeit de plant en heeft hij witte bloemen. Nu klinkt dit misschien als een prachtige plant en wil je deze graag in je tuin hebben, maar dit is een slecht idee. 

 

Verwoestende eigenschap

Wat deze plant zo berucht maakt, is zijn eigenschap om te groeien als kool. Binnen één dag kan deze plant tot wel 10 centimeter groeien! Dat niet alleen, de Japanse duizendknoop is ook heel goed in zich nestelen in kleine hoekjes en scheurtjes. Mocht jij deze plant in je tuin hebben, dan loop je het risico dat hij zich tussen scheurtjes in de fundering van je huis wringt. Dit kan voor serieuze problemen zorgen als je dit op z’n beloop laat. Het is daarom belangrijk om meteen actie te ondernemen wanneer je vermoedt te maken te hebben met een Japanse duizendknoop. 

 

Bestrijding

De Japanse duizendknoop is een lastige om onder controle te krijgen. Zelfs het kleinste stukje van deze plant kan uitlopen tot een geheel nieuwe plant. Het is bij de bestrijding dus belangrijk om rigoureus te werk te gaan. Om deze reden wordt er vaak niet voor één soort bestrijding gekozen, maar een combinatie van meerdere technieken. Zo wordt gekozen voor maaien, biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen, thermisch reinigen van de grond en zelfs het elektrocuteren van de plant! 

 

Wat kan je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten wanneer je de Japanse duizendknoop wilt aanpakken. Allereerst moet je de plant afknippen. Door ervoor te zorgen dat de plant geen bladeren meer heeft, verbreek je het proces van fotosynthese en maak je het de plant lastig om energie aan te maken. Je laat de plant als het ware stikken.

Wat je ook kunt proberen, is de scheut met wortel en al uit de grond te trekken. Hoewel de wortels in extreme gevallen tot wel 7 meter diep kunnen zitten, gaan ze meestal niet verder dan zo’n 50 centimeter. Daarnaast wordt er ook regelmatig gekozen om kokend water over de grond te gieten waar de plant groeit. Maar hierbij wordt wel sterk aangeraden om de voorgaande methodes ook toe te passen. 

 

Let op!

Mocht je deze strijd aangaan, let dan wel goed op! Het is belangrijk dat je zowel de wortels als de takken en bladeren nóóit in de gft-bak gooit! Van gft-afval wordt namelijk compost gemaakt. Weet je nog dat het kleinste stukje van deze plant kan uitlopen tot een hele nieuwe plant? Een composthoop creëert hier de perfecte voedingsbodem voor. Gooi het afval van de Japanse duizendpoot dus altijd bij het restafval.

 

Is er dan toch nog een pluspuntje aan deze plant? Zeker! De jonge stengels zijn namelijk eetbaar! Het schijnt zelfs een beetje naar rabarber te smaken. Vind je de Japanse duizendknoop dan toch in je tuin, je kunt deze dan verwerken in deze salade: venkel, radijs en rabar- uh... Japanse duizendknoop