Artikelen

Kinderen met handicap welkom op de speelplaats

Lekker buiten spelen, vooral in de zomer, is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Voor veel kinderen met een beperking is er geen of weinig mogelijkheid om te spelen in de speeltuin. Het SamenSpeelFonds wil ervoor zorgen dat alle kinderen zich welkom voelen en kunnen genieten in de speeltuin!

Het Gehandicapte kind

Kinderen met een handicap voelen zich vaak eenzaam, omdat ze niet mee kunnen of mogen doen. Wist je dat negen van de tien speelplekken slecht of niet toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking? Hierdoor voelen de kinderen en hun ouders zich niet welkom, waardoor ze de speeltuinen gaan mijden. Dat is natuurlijk zonde, want de gevolgen zijn groot.

Samen spelen zorgt ervoor dat een kind zich verder kan ontwikkelen. Juist de kinderen die weinig of geen vriendjes hebben in de buurt worden geremd in die ontwikkeling. Ze voelen zich eenzaam en buitengesloten. Dit kan een gehandicapt kind de rest van zijn of haar leven met zich meedragen.

Inclusieve speelplekken

Hoe mooi zou het zijn om ervoor te zorgen dat alle kinderen kunnen samenspelen? Stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton vonden het tijd om hieraan te werken. Daarom zijn ze een nieuw initiatief begonnen: Het SamenSpeelFonds. Hun gezamenlijke doel is om ervoor te zorgen dat alle kinderen, met en zonder handicap, samen kunnen buitenspelen.

Door in elke gemeente tenminste één samenspeelplek te creëren, waar alle kinderen zich welkom voelen, komen ze al een heel eind. Het SamenSpeelFonds zorgt voor speeltoestellen, een stevige ondergrond op de speelplek, maar ook toegankelijk sanitair. Ze trainen medewerkers en organiseren samenspeelactiviteiten. Speelplekeigenaren kunnen een beroep doen op het SamenSpeelFonds, voor een bijdrage in de kosten. Dankzij een gift van de Nationale Postcode Loterij heeft het fonds al een mooie start gemaakt.

Voorbeeld voor anderen

In Amsterdam ligt al zo’n mooie speeltuin waar alle kinderen fijn samen kunnen spelen. De openbare speeltuin de Gibraltar ligt verborgen in Bos en Lommer, omsloten door een mooie groene omgeving. Nicolette van Dam heeft een bezoekje gebracht aan de speeltuin, om te kijken wat de kinderen ervan vinden. Tipje van de sluier: ze zijn allemaal erg enthousiast.