Artikelen

Het is de geboortedag van Wim Sonneveld: tijd voor een terugblik!

Je mag hem de grootste chansonnier - die ons land ooit heeft gekend - noemen: Wim Sonneveld. Zijn melodieuze liedjes als 'Ons Dorp', 'Aan de Amsterdamse Grachten' of 'Catootje', hoor je ook na zijn dood nog regelmatig door de speakers. Sonneveld is tijdloos!

Vandaag, op 28 juni, is zijn geboortedag. Daarom kan de redactie van Koffietijd het niet laten om hem nog even in het 'Sonnetje' te zetten. 

De Grote Drie

Willem oftewel Wim Sonneveld werd geboren op 28 juni in 1917 te Utrecht, waar hij ook opgroeide. Hij was zanger, acteur en caberetier in Nederland. En werd zelfs als 'De Grote Drie van het Nederlandse Cabaret' beschouwd, samen met Toon Hermans en Wim Kan. De drie grote talenten na de tweede wereldoorlog. 

In tijden van oorlog

Op jonge leeftijd wordt al gauw duidelijk dat Wim z'n hart bij toneel en zang ligt. Via een zangkoor ontmoet hij muzikant Fons Goossens, waarmee hij in 1934 als straattroubadour optrekt. Ook treedt hij voor het eerst op voor radio. Datzelfde jaar ontmoet hij zijn levenspartner, Huub Janssen. Ze gaan samenwonen in Amsterdam. Ondanks de oorlog, blijft Wim druk bezig met het maken van theater en muziek en maakt hij zelfs zijn debuut.

Hij zingt liederen in het Duits, Frans en het Engels waarmee hij in tijden van oorlog menig hart raakt. Volgens Sonneveld was er ook een grote behoefte aan jonge kleinkunstenaars. "Alle dienstplichtige jonge artisten waren in dienst en de gezelschappen kregen het drukker en drukker met de verzorging van burgers en militairen. Nog nooit hebben er zoveel slechte artiesten op het toneel gestaan."

Willem Parel

Na de oorlog mag Sonneveld, samen met zijn cabaretgroep, spelen in 25 verschillende theaterprogramma's. En is vanaf 1952 wekelijks op de radio te horen. Tijdens het programma Snowboat speelt hij voor het eerst de rol als 'Willem Parel', een Amsterdamse orgeldraaier en voorzitter van het Nederlands Parel Genootschap. En dat slaat aan bij het publiek.

Willem Parel is zo'n succes dat er zelfs een film van is gemaakt. Maar hij heeft meer successen: zo krijgt hij de rol als Professor Higgins in de Nederlandse musicalversie van My Fair Lady. Hierna start hij, in 1964, met een one man show 'Een Avond Met Wim Sonneveld.' Een grote hit bij het publiek!

Andere kant van Wim

Op 8 maart 1974 schrikt heel Nederland op van het nieuws dat Wim Sonneveld is overleden aan een hartaanval. Hij is op dat moment nog maar 56 jaar. Maar hij wordt natuurlijk niet vergeten. In 2017 zou Sonneveld 100 jaar zijn geworden. Een moment om hem groots te eren met een vierdelige serie genaamd '100 jaar Sonneveld'. Hierin komen niet alleen de positieve kanten van de artiest aan bod.

Want hoewel hij op het podium een echte showman was, gebeurde achter de schermen het tegendeel. Wim Sonneveld was vaak neerslachtig, leed aan woede-aanvallen en stond voorafgaand aan een voorstelling over te geven van de zenuwen. Lees hier meer over deze serie, waarin caberetier Richard Groenendijk in het werk dook van deze bijzondere theaterpersoonlijkheid.

Bekijk en geniet hieronder van het prachtige nummer 'Aan de Amsterdamse Grachten':

 

Bron foto: Wim Sonneveld