Entertainment

Back in the days! Dit waren de zomerhits in 1982

Momenteel overheersen Harry Styles, Beyoncé en Flemming de hitlijsten van 2022. Goede nummers met een zomerse touch, maar die gouwe ouwe nummertjes zullen nóóit vervelen. Met de redactie van Koffietijd gaan we daarom terug naar de hitlijsten van het jaar 1982. Heerlijk nostalgisch!

Voor het jaar 1982 gaan we 40 (!) jaar terug in de tijd. Het is een jaar vól hits, die momenteel nog regelmatig door de speakers beunen. Van 'Africa' van Toto tot 'Eye of the Tiger': welke is jouw favoriet?

Ein bißchen Frienden - Nicole

Dit nummer werd een echte hit in 1982, omdat Duitsland met dit lied het Eurovisiesongfestival won. Ook schuilt er een mooi verhaal achter het lied. Het gaat namelijk over het verlangen naar vrede. Destijds een actueel onderwerp, door de Falklandoorlog en het NAVO-dubbelbesluit. De zangeres van het nummer, Nicole Hohloch, was op dat moment pas 17 jaar oud. Even terug in de tijd? Klik hier voor de clip.

Come On Eileen - Dexy's Midnight Runners

Come On Eileen! Lekker deuntje en een heerlijke meezinger. Het lied werd een nummer 1-hit in de meeste Engelstalige landen. En, het nummer viel ook in de prijzen in de categorie "Beste Britse single" tijdens de Brit Awards. In Nederland behaalde het liedje (slechts) de nummer 4 plek in de Top 40, maar televisiezender VH1 zette het nummer wel op de eerste plaats in de lijst van de beste eendagsvliegen uit de jaren tachtig. Oftewel een band of zanger(es) die voor een korte periode heel populair is. Luister hier het nummer.

The Lion Sleeps Tonight - Tight Fit

The Lion Sleeps Tonight: wie kent het nummer niet? Tight Fit scoorde er in Nederland in 1982 een nummer 1-hit mee. Maar het lied zelf is veel ouder dan 40 jaar. Het originele lied is namelijk afkomstig uit 1939 en werd geschreven door Solomon Linda.

Tight Fit was een Britse popgroep die vooral in het begin van de jaren tachtig populair was. Ze stonden bekend om hun typische ABBA-geluid. Waar ze uiteindelijk ook problemen mee kregen. Want het ABBA-geluid was zo sterk, dat het management van ABBA met een rechtzaak dreigde als de band door zou gaan met het produceren van muziek met zoveel gelijkenis. Klik hier voor hun versie van The Lion Sleeps Tonight.

Africa - Toto

Onmisbaar in de lijst natuurlijk: Africa van Toto. In Nederland bereikte de plaat een nummer twee notering in de Top 40 en de vierde positie in de Nationale Hitparade. Maar, we horen 'm nog dagelijks op de radio. Het is de favoriet op ieder huisfeestje en ook op social media gaat het nummer nog helemaal los. Momenteel staat de plaat op nummer 23 in de Nederlandse Top 2000. Toch weer even nieuwsgierig geworden naar de clip? Bekijk deze dan hier.

Can't take my eyes of you - Boys Town Gang

You're just too good to be true. Can't take my eyes off of you... Het perfecte nummer voor je kortstondige zomerliefde. In Nederland behaalde de plaat een nummer 1-positie. Ook dit nummer is van oorsprong een cover. Can't take my eyes off of you is officieel een lied uit 1967, uitgebracht door Frankie Valli. Boy Town Gang kwam in 1982 met een discoversie dat aansloeg bij menig publiek. Tien jaar later werd de hit nog gecoverd door Gerard Joling. Maar de versie van de Boys Town Gang blijft naar onze mening, toch echt het best. Klik hier voor de nostalgische clip

Eye of the tiger - Survivor

Hoe oud je ook bent: ook dit nummer hoor je vaak terug op (huis)feesten. Het is een hit van de Rockband Survivor. Het nummer is speciaal voor de film Rocky III geschreven en komt ook uit het soundtrackalbum. De plaat is speciaal op verzoek van acteur Sylvester Stallone geschreven, dat uiteindelijk een ongelofelijke hit werd. Eye of the tiger hoor je regelmatig terug in videogames, en werd door verschillende artiesten gecoverd. Momenteel staat het nummer nog steeds in de Top 2000, en stond afgelopen jaar op 837. Klik hier voor de officiële clip.