Artikelen

Waarom wij allemaal Keti Koti zouden moeten vieren

Op 1 juli is het Keti Koti. Voor de mensen die niet weten wat het is: het staat letterlijk voor 'gebroken ketenen'. Oftewel de afschaffing van de slavernij.

Van oorsprong is het een Surinaamse feestdag, maar voor heel veel Nederlanders is het net zo belangrijk om deze dag te vieren. Lees hier waarom. 

Gelijkwaardigheid

In Nederland zijn er verschillende plekken waar Keti Koti gevierd wordt. Op die dag herdenken we de slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Op 1 juli 1863 werden zo'n 45.000 tot slaaf gemaakte mensen vrijgelaten. Een feestdag als Keti Koti herrinnert ons aan het belang om gelijkwaardig met elkaar om te gaan. 

#1julivrij

Maar nog niet heel Nederland viert deze dag. En daar maakt Stichting Nederland Wordt Beter zich hard voor. Zij willen dat 1 juli een nationale herdenkings- en feestdag wordt. Daarom begonnen zij zelf met een initiatief: met de hastag #1julivrij komen zij in actie. Verschillende bedrijven of instellingen kunnen zich hierbij aansluiten en hun werknemers een dag vrij geven. Het gaat om het vieren van gelijkwaardigheid: dus waarom zouden we dit niet vieren?

Het Tropenmuseum

Ook in het Tropenmuseum (in het hart van Amsterdam-Oost) wordt veel aandacht besteed aan Keti Koti. Kinderen kunnen dit jaar creatief aan de slag met het maken van een button, waar 1873 op staat. De mensen die deze button dragen, laten hiermee zien dat de slavernij formeel werd afgeschaft in 1863, maar dat de vroegere tot slaaf gemaakten nog tien jaar lang verplicht werden om op de plantages te blijven werken. Dus eigenlijk waren ze pas echt vrij in 1873.

Voor jongeren en volwassenen is er in het Tropenmuseum een luisterroute van het museum naar het Slavernijmonument en je kunt hier terecht voor een gratis Heri Heri maaltijd. Met storytelling en muziek nemen jonge makers je in 15 minuten mee van het Tropenmuseum, door het Oosterpark, naar het Nationaal Slavernijmonument. Tijdens deze route krijg je inzicht hoe ons koloniale verleden doorwerkt in het heden.

Korting op bezoek

Wanneer je in bezit bent van de Vriendenloterij VIP-KAART, kun je gratis het Tropenmuseum bezoeken. Het Tropenmuseum is een museum over wereldculturen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, werd gebouwd in 1926. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Foto: Bibi Fadlalla