Artikelen

Claire gooide het roer om, “Ik kan eindelijk echt mijn passie hierin kwijt”

Ondernemen na een lange carrière werken voor werkgevers, dat klinkt als een stap die je niet zomaar zet. Claire van Beek zette de stap toen de coronacrisis uitbrak. En ze heeft er geen moment spijt van.

Enkele weken geleden kwamen we in contact met Claire naar aanleiding van een mailtje die zij ons stuurde. Ze had een bedrijf opgezet met menstruatie ondergoed. Moodies Undies heet het. Niet een onderwerp waar we meteen een duidelijk beeld bij hadden. Dus namen we contact op om te ontdekken hoe dit zat.  

Ondernemen had ik nooit echt tijd voor

Meteen is er een klik: “Ik kom zelf ook uit de mediawereld. Lange geleden ben ik begonnen bij SBS6, heb gewerkt bij producenten als IDtv én was directeur Branded Content bij GroupM, één van de grootste mediabureaus ter wereld. En toen kwam corona en zat ik opeens zonder werk thuis. Dat zijn de momenten waarop je goed gaat nadenken wat je wil doen met je leven én vooral met je werk.

“Ondernemen zat wel altijd al in de familie. Mijn vader begon op z’n 18e en was een geboren ondernemer. Dus ik had wel de ambitie om ooit iets te gaan doen. Het kwam er alleen nooit van. Mijn partner is ook een ondernemer met een bedrijf in shapewear. En dat bleek de opening naar wat ik nu doe.”  

Hoe ben je Moodies begonnen?

“Menstruatie ondergoed is niet meteen het eerste waar je aan denkt bij het beginnen van je bedrijf. Ik had er wel al heel vaak iets over gezien. Vooral in Australië, Nieuw-Zeeland en de VS is het al bekend én populair. Maar hier in Nederland nog niet. Mijn partner kreeg een voorbeeld menstruatiebroekje opgestuurd. En zo zijn we eigenlijk op het idee gekomen om dit verder te onderzoeken.

“Na veel onderzoek was ik ook echt overtuigd, hier wilde ik iets mee doen. Als vrouw weet ik precies waar we maandelijks mee te maken hebben. Maar ik vond het ook gewoon echt een mooie innovatie. Het is comfortabel, het is heel duurzaam én het is voor alle leeftijden. Nu hoor ik je meteen denken: wat? Op een gegeven moment ben je in de overgang en stopt de menstruatie toch? Ja, maar het mooie van de broekjes is dat het ook perfect werkt voor incontinentie.” 

Moodies Undies voor alle leeftijden en maten Moodies Undies voor alle leeftijden en maten

En dan begin je

“Eigenlijk ging het heel snel. Najaar 2020 heb ik samen met mijn partner de stap gezet. Hij heeft heel veel kennis van het produceren en de logistiek. Hij heeft ook een eigen fabriek voor shapewear. Ik heb weer heel veel kennis van branding en marketing. Een perfecte combinatie dus. Maar ondanks dat je het samen doet, vond ik het nog steeds wel heel erg spannend. Het is niet zomaar een stap. Het is een enorme stap.

“Tot nu nog geen moment spijt gehad van het besluit. We kregen meteen heel veel goede reacties van mensen over hoe alles eruit zag. Leuk natuurlijk, maar nog belangrijker is wat de gebruiker ervan vindt. En ook zij waren meteen enthousiast. Iedere keer dat er een review binnenkomt slaat je hart op hol. Het is een fantastisch gevoel. Daar doe je het eigenlijk voor. Het is een bedrijf waar ik mijn passie in kwijt kan.”  

Je bent nu twee jaar onderweg, hoe gaat het nu?

“De stap zetten en een bedrijf beginnen is één, maar dan komt pas het echte werk. Ontwerpen, testen, maken. We zitten nu in 2022 en sinds begin dit jaar zijn we ook echt begonnen met onze eigen webshop. Dat loopt gelukkig heel goed! Maar het is ook belangrijk dat je echt in winkels ligt. En Moodies Undies liggen inmiddels in 45 winkels in België, dus we zijn meteen ook ‘internationaal’ aan het ondernemen!

“Mijn droom voor de toekomst van Moodies Undies is dat we dit jaar ook in Nederlandse winkels komen te liggen én dat we het verschil kunnen maken met een duurzaam product. Die afvalberg kan enorm krimpen door het gebruik van menstruatiebroekjes. Je wil niet weten hoeveel maandverbanden en incontinentiemateriaal er dagelijks wordt weggegooid. Daar is dus heel veel winst te behalen. Maar we werken ook heel hard aan het verduurzamen van het productieproces. Eigenlijk zitten we op dat gebied nooit stil denk ik.”  

Je hebt 1 minuut de tijd om te vertellen waarom we Moodies Undies moeten dragen

“Hahaha, nou ik weet niet of ik dat in één minuut allemaal kwijt kan. Er zijn zoveel redenen! Maar de belangrijkste reden, naast die duurzaamheidsdoelen, is toch dat ik die maandelijks terugkerende ongemakken én de ongemakken van incontinentie met dit menstruatie ondergoed zoveel mogelijk wil verzachten. Het is gemakkelijk in gebruik, veilig én vooral heel comfortabel. Ook voor je portemonnee overigens. Heb ik het goed gedaan binnen de minuut?”

Claire lacht. Ja, ze heeft het goed gedaan. Dat blijkt overigens ook uit de mening van het Koffietijdtestpanel dat het menstruatie ondergoed uitprobeerde. De meningen waren overduidelijk positief. Inderdaad makkelijk in gebruik, comfortabel én, zoals veel Koffietijdtesters ook vonden: aantrekkelijk om te zien en te dragen.  

Speciaal voor de bezoekers van de Koffietijd website heeft Claire de kortingscode KOFFIETIJD15 aangemaakt voor 15% korting op je aankopen in de Moodies Undies webshop. Deze korting is geldig t/m 24 juli 2022 en niet in combinatie met andere kortingen te gebruiken.