Groen

Met deze bloemen trek jij bijen en vlinders naar je tuin

Flora én fauna: het versterkt elkaar en ze kunnen zeker niet zonder elkaar. Insecten als vlinders en bijen zijn met name heel belangrijk voor je tuin. En toch worden ze vaak vergeten. Daar gaan we wat aan doen.

Floor Korte, van Floorsmoestuin.nl, weet welke planten je moet aanschaffen om deze belangrijke insecten juist te lokken. Ze helpt je daar graag een handje bij. 

Doei tegels!

Wist je dat bijen en vlinders langzaam uitsterven? Dat willen we natuurlijk voorkomen, want deze dieren zijn veel belangrijker dan je denkt. Zonder bijen is er geen bestuiving en zonder bestuiving geen eten en bloemen in de tuin. Heb jij nauwelijks planten in je tuin en heb je alles betegeld? Dan is het volgens Floor een goed idee om daar verandering in te brengen. "Haal een aantal tegels uit je tuin en plant hier bloemen en planten. Daar worden de vlinders en bijen blij van!"

Varieer met bloemen

Veel planten trekken voor een lange periode bijen en vlinders aan. Van april tot oktober zijn de beste maanden om deze insecten te trekken. Maar zorg er dan wel voor dat je veel variatie aan bloemen hebt, verschillende bloemen met andere bloeiperiodes. Hierdoor heb je én langer plezier van gezellige bloemen in de tuin én kunnen vlinders en bijen langer genieten van de lekkere bloemen in de tuin. 

Aantrekkelijke bloemen

Dit zijn planten en bloemen waar bijen en vlinders écht heel blij van worden:

  1. Vlinderstruik (vaste plant)
  2. Phacelia (eenjarige plant, bodemverbeteraar en trekt ontzettend veel bijen en vlinders aan)
  3. Lavendel (vaste plant, op tijd snoeien dan kun je de lekker ruikende bloemetjes gebruiken als geurzakje)
  4. Zonnehoed (mijn favoriet, ontzettend mooie grote bloemen van ca. 10 cm groot. De planten kunnen vrij groot worden, 70-120 cm)
  5. Koninginnekruid (vaste plant, kan erg groot worden. Plant deze dus alleen als je heel veel ruimte hebt in de tuin, 30-170 cm)
  6. Damastbloem (vaste plant, wordt ongeveer 45-90 cm hoog)
  7. Hemelsleutel (dit roze bloemetje kent echt iedereen, deze kom je veel tegen op plekken waar een voedzame grond is en groeit dus ook super in de moestuin)
  8. IJzerhard (vaste plant, zaait zichzelf snel uit)
  9. Struikmalva (vaste plant maar niet winter hard. Aan het eind van het seizoen kun je hem terug snoeien maar ook lekker laten staan zodat er beestjes een winterslaap kunnen houden in de holle steeltjes van de plant.)
  10. Salvia (een bloem die heel lang bloeit, zeker van mei tot september)

Maar dat is nog niet alles. Er zijn veel meer planten waar vlinders en bijen dol op zijn. Deze planten check je op de website van Floors Moestuin

Meer moestuin inspiratie opdoen? Floor heeft al tal van boeken geschreven over dit onderwerp. Hieronder vind je haar laatste boek.