Groen

Tropische planten in de Hollandse tuin: het is mogelijk!

Een zonnige foto van een palmboom, een wijntje drinken tussen de olijven of verse vijgen plukken. Daarvoor hoef je echt niet meer naar het buitenland. Een tropische tuin is ook mogelijk in je eigen Hollandse tuin! Onze groenexpert Romeo Sommers geeft tips waar je op moet letten als je tropische planten wilt aanschaffen.

Maak je je toch zorgen over hoe winterhard tropische planten zijn? "Wees gerust", vertelt Romeo, van ByRomeo.nl. "Heel wat exoten zijn redelijk tot goed winterhard in ons klimaat!"

Tijdsbesteding

Voordat je naar de winkel holt om tropische planten aan te schaffen, moet je jezelf de volgende vraag stellen: "Hoeveel tijd wil je aan je tropische tuin besteden?" Dat is volgens Romeo een cruciale vraag, omdat planten die een milde winterhardheid hebben, goed beschermd moeten worden in de wintermaanden. "De mooie agaves moeten bijvoorbeeld goed beschermd worden bij vorst van -5 graden. Dat kan door middel van bladeren, warmtekabels of speciale beschermhoezen. Dus wil je een winterharde mediterrane plant die weinig onderhoud vergt? Zoek dan een plant die vorst kan verdragen van -10 graden."

Juiste verzorging

Let ook op dat je tropische planten genoeg water geeft. Ze mogen namelijk absoluut niet uitdrogen. Ook niet in de wintermaanden. Dat geldt voor alle tropische tuinplanten. Verder hebben ze behoefte aan een goede en rijke voedingsbodem. Hoe verzorg je tropische planten? Zet de plant op een lichte plaats, niet in de volle zon. Geef niet te vaak water, eenmaal per week is al voldoende. Zet tropische planten niet op de tocht of langs de verwarming. Benieuwd welke (makkelijke) planten je het best kunt aanschaffen?

De plek is belangrijk

Als dit allemaal net te moeilijk klinkt, maar je wordt toch aangetrokken tot exotische beplanting, dan hoef je deze wens zeker niet direct op te geven. Want er zijn een boel tropische planten die goed tegen onze winters kunnen, zonder enige bescherming. Daarbij is de plek wel echt van belang. Veel exoten verlangen naar een niet te natte standplaats (in de winter) en staan het liefst wat beschut tegen de koude wind. Een kleine stadstuin kan hierbij dus zeker een voordeel zijn, doordat er vaak meer beschutting is. Maar ook omdat het al snel een paar graden warmer in de stad. 

Mooie winterharde soorten, die er exotisch uit zien, zijn bijvoorbeeld:

  • Tafelblad (Astilboides tabularis) schaduw, halfschaduw
  • Pijlriet (Arundo donax) 
  • Pampasgras (Cortaderia) zon/halfschaduw
  • Bamboe, zon/halfschaduw/schaduw
  • Banaan (Musa basjoo), zon
  • Palmlelie (Yucca), zon
  • Varens, halfschaduw/schaduw 

Palmboom in je tuin

Heb je deze zomer zo genoten van de mooie palmbomen in Spanje? Ook die kan het gewoon goed doen in het Nederlandse klimaat. Dus haal dat vakantiegevoel naar je eigen tuin! De meest winterharde palm is de Chinese waaierpalm: Trachycarpus fortunei. Deze palm uit China is vorst gewend en kan tot ongeveer -15 graden overleven. Trachycarpus kan daarom prima in de volle grond groeien. De dikke, harige stam draagt grote, waaiervormige bladeren. Andere geschikte soorten zijn de Canarische dadelpalm (Phoenix) en de dwergpalm (Chamaerops). 

In de uitzending

Wil je meer tips over verschillende tropische planten in Nederland? Bekijk dan de onderstaande video. Ook in de uitzending vertelde Romeo meer over de tropische plant, de orchidee. Daar maakte hij weer een creatief bloemstuk van. Klik hier voor het stappenplan