Cultuur

René Mioch's favorieten tijdens het Filmfestival

Utrecht is momenteel dé filmhoofdstad van ons land, want het Nederlands Filmfestival is nog in volle gang. De nieuwste speelfilms, documentaires, animaties, korte films en nog velen evenementen worden in de stad gepresenteerd voor jong en oud. Filmjournalist René Mioch deelt zijn favorieten van dit jaar.

René is natuurlijk volop aanwezig bij het tiendaagse Filmfestival. En dat is dit jaar, wegens corona, gelukkig weer zoals voorheen. "Iedereen kan weer bij elkaar zijn, volle zalen en er kunnen feesten gegeven worden. Heerlijk om te zien." We delen Rene's favoriete producties.

Narcosis

"Narcosis gaat over een moeder met twee kinderen en een vader die duiker is. Wanneer hij gaat duiken komt hij niet meer terug. Narcosis gaat over rouwverwerking. De moeder en twee kinderen moeten accepteren dat ze geen afscheid hebben kunnen nemen. De moeder, gespeeld door Thekla Reuten, heeft een praktijk waar ze praat met mensen en kijkt wat er met dode mensen gebeurd is, maar ze durft niet te kijken voor haar eigen man. Omdat ze niet wil accepteren dat hij waarschijnlijk niet meer terugkomt."

"Narcosis is dé Oscarinzending van Nederland. Thekla Reuten is ook genomineerd voor de Gouden Kalf en kan ook bijna niet verliezen zou ik zeggen. Zij draagt de film. Sommige mensen vonden het scenario niet zo goed, maar iedereen is ervan overtuigd dat zij geweldig is in die film. Scenario en regie zijn niet genomineerd en dat is naar mijn mening ongelofelijk. Het is zo'n persoonlijk verhaal."

Tekst gaat onder de trailer door

 

Do Not Hesitate

"Do Not Hesitate is een heel indrukwekkende film. Deze film is vorig jaar ingezonden voor de Oscars, maar is dit jaar te zien op het Nederlands Filmfestival. Wat ik erg verrassend vind, is dat de film acht keer genomineerd is voor de Gouden Kalf."

Het is een psychologische thriller waarin drie jonge soldaten tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten vast komen te zitten in de hete woestijn. Tijdens de missie komen de drie met hun militaire voertuig vast te zitten in de extreme hitte. Veel emoties als angst, dorst en paranoia komen voorbij. "Er gebeuren dingen waardoor je op het puntje van je stoel zit. Je ziet wat de jongens allemaal meemaken tijdens een missie. Maar ook hoe ze al deze gebeurtenissen moeten verwerken."

Bo

Bo is de sluitingsfilm van het Nederlands Filmfestival. Deze film gaat over een vrouw Bo, gespeeld door Gaite Jansen, die op zoek gaat naar wie haar vader eigenlijk was. Haar vader is op jonge leeftijd overleden. Bo reist af naar het graf van haar vader - een bekende trompettist - in Georgië. Daar komt zij een oude vriend van hem tegen, genaamd Levan. Hij helpt haar met de reis, waar ondertussen ook gevoelens opbloeien. "Ik vond 'Bo' een prachtige film en had verwacht dat deze film vaak genomineerd zou worden. Maar ze zijn maar één keer genomineerd. Op het Nederlands Filmfestival wordt de film voor het eerst afgespeeld, dus het zou kunnen dat -ie later in andere prijzen vallen."

Jong talent

Sinds 1981 wordt het Nederlands Filmfestival georganiseerd. Eerst begon dat heel kleinschalig, maar het bereik en de impact groeide en groeide. Momenteel is dit hét filmevent van het jaar en komen de bekendste gezichten voorbij, maar wordt ook jong talent ontdekt door publiek. De beste producties en acteurs worden op de laatste dag beloond met de Gouden Kalf.

Het festival duurt nog tot en met vrijdag 30 september en met je VriendenLoterij VIP-kaart kun je twee gratis kaartjes voor een film naar keuze bestellen.

Wil je de hele programmering bekijken? Klik hier