Gezondheid

Vandaag staan we éxtra stil bij mensen met dementie

Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag en daarom vragen wij, samen met actrice Beryl van Praag en jazzangeres Fay Claassen, vandaag in Koffietijd aandacht voor dementie. Beiden hebben een ouder met Alzheimer.

Voor Alzheimer Nederland heeft Fay een nummer als eerbetoon aan haar vader geschreven en Beryl schreef in een lange brief het levensverhaal van haar moeder op.  

Omdat je hersenen worden uitgegumd

De band tussen Beryl en haar moeder Pia is altijd heel erg sterk geweest. Tweeëneenhalf jaar geleden kreeg ze te horen dat haar moeder de ziekte van Alzheimer heeft. Ze begon met het schrijven van een lange brief aan haar moeder, nadat ze merkte dat de hersenen van haar moeder werden uitgegumd. Zo was ze het huis waar ze 32 jaar lang heeft gewoond uitgegumd in haar hoofd. 'Omdat je hersenen worden uitgegumd' is het levensverhaal van Pia en, hoewel Alzheimer niet te genezen is, helpt het om het verleden zo lang mogelijk te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het boek.

Schilderij van de liefde

De vader van Fay, kunstenaar Ger van Geer, verblijft sinds 2019 in een tehuis. Haar vader is een verzamelaar, altijd al geweest, en tijdens de vele wandelingen die ze doen raapt hij van alles en nog wat op. Met een lepeltje en een blaadje maakt hij in zijn hand een soort arrangement. Fay ziet de mens achter de ziekte en probeert daarbij niet naar het verleden te kijken. Maar naar de persoon die haar vader nu is. Voor Alzheimer Nederland heeft Fay samen met het Residentie Orkest het nummer 'Schilderij van de Liefde' gemaakt. Een ode aan haar vader. 

Samen op pad

Elk jaar is er op Wereld Alzheimer Dag vanuit een thema en dit jaar staat in het teken van ‘Samen op pad’ gaan. Iets wat Fay en Beryl vaak met hun eigen vader of moeder doen en erg waardevol vinden. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Alzheimer Nederland onderzoek blijven doen naar het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.