Cultuur

De wereld als speelveld in 'Human Playground'

Spelen, wij mensen houden ervan. Dat blijkt uit de duizenden, misschien wel miljoenen spellen die we in de afgelopen 300.000 jaar hebben bedacht. We spelen om verschillende redenen: om de goden te sussen, om onze grenzen te verleggen en uit strijd om te overleven. Als we niet zouden spelen, zouden we niet zijn waar we nu zijn.  

 

In het fotoboek en de Netflix Original documentaireserie ‘Human Playground - Why We Play’ is het resultaat te zien van Hannelore Vandenbussche’s reis rond de wereld om laatst overgebleven inheemse stammen van de planeet te ontmoeten. Het laat de meest indrukwekkende speelvelden ter wereld zien en geeft weer hoe ver mensen bereid zijn te gaan als het aankomt op het spelen van een spel.  

Wereldreis

Wanneer Hannelore Vandenbussche op wereldreis is voor haar boek ‘Before They Pass Away’, ontdekt ze unieke verhalen van inheemse stammen die leven in hun natuurlijke omgeving. Ze ziet hoe deze mensen met elkaar spelen en maakt het haar missie om vanuit deze bevolkingsgroepen de meest bijzondere sporten ter wereld vast te leggen. Dit doet ze in haar nieuwe fotoboek ‘Human Playground - Why We Play’.  

Fotoboek

In het fotoboek worden maar liefst 15 sporten uitgelicht, waarvan de een dichtbij huis en de ander in het uiterste hoekje van de wereld. Zo lees je over het Nederlandse Fierljeppen, maar ook over de robotjockeys in kamelenraces in de Verenigde Arabische Emiraten.    

Niet alleen vind je prachtige foto’s in het boek, ook staan er inspirerende verhalen bij over de sport. Waar het vandaan komt en wat de drijfveer is voor mensen om het te spelen. Want, ‘Human Playground’ is meer dan boek. Het gaat over wat ons mens maakt. Ze maakt bijzondere én schokkende dingen mee. Van broederschap tijdens het spel tot doodgaan voor het spel. “Het is heftig, maar het is mijn werk. Om dit door het oog van mijn lens te zien en vast te leggen vind ik geweldig!”, aldus Hannelore. 

Grenzen verleggen

Grenzen verleggen is een van de terugkerende thema’s die Hannelore meemaakt tijdens haar reis. Ook verlegt ze een eigen grens wanneer ze in Portugal is en Big Wave Surfing probeert vast te leggen. Vier keer gaat ze terug om het perfecte plaatje vast te leggen, maar keer op keer is het een teleurstelling. Ze komt vanaf het land niet dichtbij de emotie van de surfers op het water. “Ik besloot achterop een jetski te stappen, waardoor ik dichtbij kwam. Ik ben nog nooit zo bang geweest door de golven die tot wel 25 meter hoog kunnen worden!” 

Documentaireserie

Naast de geschreven verhalen kunnen we binnenkort genieten van nóg meer verhalen over wereldwijde sporten. Er komt namelijk een Netflix Original documentaireserie over dit onderwerp. Waarom? Omdat Hannelore tijdens haar reis in Mexico haar project multimediaal besloot te maken. Ze gaat opzoek naar een producent en komt op grappige wijze terecht bij Isidoor Roebers. Zijn broer is een kennis van Hannelore en brengt hen in contact met elkaar.   

“Het was een vrijdagavond toen ik gebeld werd door mijn broer. Ik kreeg alleen mijn broer niet aan de telefoon, maar Hannelore. Ze had een goed filmidee en wilde ermee naar Netflix. Ja, dat heb ik zo vaak gehoord. Hannelore wilde me niks vertellen over haar idee, pas als ik een geheimhoudingsverklaring zou tekenen”, aldus Isidoor. De volgende ochtend zou hij vertrekken voor vakantie, maar het lukt Hannelore om vooraf een afspraak in te plannen. Isidoor vindt het te gek en ze besluiten een samenwerking aan te gaan.  

Doorzettingsvermogen

Hoe er vanuit een klein productiebedrijf een grootse serie ontstaat? Doorzettingsvermogen. Via connecties komt Isidoor terecht bij iemand met veel connecties. Wanneer deze persoon hoort dat ze niemand minder dan acteur Idris Elba als voice-over willen vragen, regelt hij een afspraak. Na weken niks te horen krijgt Isidoor een belletje: “He doesn’t like it, he loves it!” en zo geschiedde. Toen Idris Elba aan boord was konden ze naar Netflix in Los Angeles toe, want zo’n vier jaar geleden bestond het Nederlandse kantoor van Netflix nog niet.    

Een bekend acteur aan boord, Netflix ook. Nu moesten ze het boek nog zien te financieren. Dat is gelukt dankzij de Postcode Loterij. Door hun steun is het droomproject van Hannelore en Isidoor afgerond en kunnen ze 28 september genieten van de internationale lancering, waar ook de documentaireserie in première gaat.    

Vanaf 30 september is ‘Human Playground’ te zien op Netflix. 

Foto: Hannelore Vandenbussche