Entertainment

Wie was Marilyn Monroe?

Iedereen kent de iconische naam Marilyn Monroe wel, maar weten we eigenlijk wel wie zij écht was? In de nieuwe film ‘Blonde’, die vanaf woensdag 28 september op Netflix te zien is, leren we de minder glamoureuze kant van het leven van de Blonde Bombshell kennen.

Jeugd

Marilyn Monroe is het pseudoniem van Norma Jeane Mortenson. Ze werd op 1 juni 1926 geboren in Los Angeles, Californië. Marilyn had een moeilijke jeugd. Het was niet duidelijk wie haar vader was en ze werd niet door haar eigen ouders opgevoed. Haar moeder Gladys was namelijk drugsverslaafd en bleek later ook paranoïde schizofrenie te hebben, waarbij je waanideeën en hallucinaties krijgt. Hierdoor woonde Marilyn in een weeshuis en veel verschillende gastgezinnen. In één van deze gastgezinnen werd ze zelfs misbruikt.  Mensen vermoeden dat ze in een vorig gezin ook al werd misbruikt, maar dit is niet zeker. Al met al had Marilyn het als jong meisje erg zwaar.

Doorbraak

Om niet terug te hoeven naar het weeshuis, trouwde Marilyn op 16-jarige leeftijd met James Dougherty. Toen hij een paar jaar later in de Tweede Wereldoorlog moest vechten, ging Marilyn aan het werk in een fabriek. Hier werd ze ontdekt door een fotograaf en tekende ze een contract bij een modellenbureau. Ze verfde haar haar platinablond en ging werken als pin-upmodel. Zo kwam ze op veel covers van tijdschriften te staan.   

Naast het modellenwerk acteerde Marilyn ook. Ze had een contract bij de filmmaatschappij 20th Century-Fox, waar ze ook haar artiestennaam Marilyn Monroe kreeg. Ze speelde kleine rolletjes en poseerde in pikante foto’s voor advertenties en kalenders. In 1950 speelde ze in de films ‘All About Eve’ en ‘The Asphalt Jungle’. Ze kreeg hiervoor  veel lovende kritieken, wat leidde tot haar doorbraak. In het jaar erna was ze, met grotere rollen, te zien in onder andere ‘As Young as You Feel’ en ‘Love Nest’

Blonde Bombshell

In 1952 kreeg Marilyn haar reputatie als sekssymbool. Door die reputatie speelde ze in films vaak ‘het domme blondje’, bijvoorbeeld in de films ‘Niagara’ en ‘Gentlemen Prefer Blondes’. De pikante dingen die ze over zichzelf vertelde in interviews, wakkerden haar status als sekssymbool nog verder aan. In de jaren erna stapte Marilyn meerdere malen in het huwelijksbootje. Zo trouwde ze met honkballer Joe DiMaggio en toneelschrijver Arthur Miller.

Tragedie

Marilyns gezondheid werd slechter en slechter. Ze kreeg last van angst, onzekerheid en slapeloosheid. Ondanks dat ze vaak een dom blondje speelde, wilde ze laten zien dat ze dat in het echt zeker niet was, wat veel druk opleverde. Daarnaast wilden mensen vaak iets van haar door haar grote bekendheid. Ook was ze vaak ziek. Zo kreeg ze te maken met galstenen, bijholteontstekingen en zelfs twee keer een miskraam. Dit deed haar erg veel pijn, omdat ze graag moeder had willen worden.  

Voor haar klachten ging ze amfetamines en barbituraten gebruiken. Beide stofjes worden gebruikt in medicijnen tegen slaapproblemen. Daarbij ging Marilyn ook nog alcohol drinken om haar klachten te verminderen. In 1962 werd het haar teveel. Op 5 augustus van dat jaar werd ze dood aangetroffen in haar bed. Ze was de avond ervoor overleden aan een overdosis barbituraten. Toentertijd werd zelfmoord geconstateerd, maar sommige mensen geloven dat iemand anders haar heeft gedrogeerd. Of dat ook echt waar is, daar is niemand ooit achter gekomen.

Blonde

Al met al was Marilyn Monroe’s leven zeker niet alleen maar ‘glitter and glamour’. Deze donkere kant van haar leven wordt uitgebreid belicht in de film ‘Blonde’. In de film wordt ze gespeeld door Ana de Armas, die al eerder te zien was in ‘No Time To Die’ en ‘Knives Out’. Ana krijgt lovende kritieken van de filmkenners en laat volgens hen het contrast tussen Marilyns tragische privéleven en haar publiekelijke glamourleven fantastisch zien. Een must-watch dus!

De film ‘Blonde’ is vanaf 28 september te zien op Netflix.