Gezondheid

Hoe overleef je de overgang?

Vroeg of laat krijgen wij vrouwen er mee te maken: de overgang. De helft van de wereldbevolking gaat die kant op! Toch wordt er nog weinig over gesproken.

En dat terwijl er zo veel over te praten valt. Wij gaan in Koffietijd dit seizoen iedere maand het gesprek aan over dit onderwerp. Met experts, bekende gasten én kijkers of bezoekers.   

Op de kaart 

Michelle Obama zei ooit: "Wat een vrouw met haar lichaam doormaakt, is belangrijke informatie. Het is belangrijk om een plaats in te kunnen nemen in de maatschappij." Wij kunnen niet anders dan het met haar eens zijn. De overgang is niet niks! Maar, toch praten we er nog bar weinig over. Wij en jij maken het verschil!  

Momenteel zitten er ongeveer 1,6 vrouwen in Nederland in de overgang. Waarom heet het de overgang? Omdat het gaat over de levensfase waarbij je van een vruchtbare, naar een onvruchtbare periode gaat. De hormonen in het lichaam van een vrouw moeten in die periode een nieuw evenwicht vinden.  

Wist je bijvoorbeeld dat de overgang soms wel tien jaar lang kan duren? Het overgrote deel van die 1,6 miljoen heeft regelmatig last van overgangsklachten. Denk hierbij aan opvliegers, nachtzweten of slapeloosheid. Ook worden hartkloppingen, migraine, gewrichtspijn of depressies gelinkt aan de overgang.

Taboe? Doorbreken!

Waar we jaren geleden niet echt spraken over de overgang, proberen we steeds meer het taboe te doorbreken. In de media wordt er meer over gepraat, vrouwen gaan meer opzoek naar antwoorden en we schamen ons steeds minder. Denk aan alle boeken die erover worden geschreven, zoals het boek van Isa Hoes en Medina Schuurman. Of de series 'Beperkt Houdbaar', 'Het Verboden Woord' en de documentaire van Kruispunt. Steeds vaker wordt de overgang besproken, onderzocht of tegen het licht gehouden.

In elk boek of elke serie wordt de overgang aangestipt als een groot onderdeel in het leven van de vrouw. En, dat is het ook! Maar, toch zien we de overgang nog steeds als iets wat onsexy is en onaantrekkelijk. We gaan het vaak liever uit de weg. Durf jij er met jouw vrienden over te praten? Zeg je het eerlijk op je werk als je last hebt van een opvlieger? Geeft je partner wel eens aan dat hij/zij iets merkt? Het taboe doorbreken we samen!

Koffietijd in de overgang

Koffietijd omarmt de overgang! Dit seizoen gaan we ons volledig focussen op alle aspecten van de overgang: de onprettige, onsexy kanten, maar ook de taboes, verschillen en mooie veranderingen die het met zich meebrengt. Elke maand staat bij ons in een thema dat binnen de overgang valt: fysieke en mentale klachten, zingeving, uiterlijk, relaties, werk, seksualiteit en nog veel meer. Wij helpen je door de overgang, door fijne gesprekken met specialisten en ervaringsdeskundigen op tv en een speciale overgangsnieuwsbrief en speciale tipvideo's online. Zit je in de overgang? Praat, denk, deel met ons mee. 

Bekijk hieronder de Facebook Live sessie van gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, met operazangeres Francis van Broekhuizen en Eveline Bakker.