Vrije tijd

Hoe was je je vitrage mooi schoon en kreukvrij?

Eens in de zoveel tijd moet je er toch echt aan geloven: de vitrage moet gewassen worden. Maar dat is vaak geen simpele klus. Want het resultaat kan een kreukelige boel worden én dat wil je voorkomen! 

Gelukkig weet onze schoonmaakdiva Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja, altijd raad met dit soort klusjes. Daarom laat ze ons precies zien hoe zij haar vitrage wast.  

Begin bij het begin 

Je begint natuurlijk met je vitrage van de rails halen. Een slim trucje is je vitrage direct oprollen. En al die talloze haken die je erin hebt zitten, daar kun je nu gewoon vanaf blijven! Doordat je je vitrage hebt opgerold kun je de haken beschermen door over het bovenste gedeelte een sok of waszakje te doen. Zo blijft het bij elkaar zitten en zullen de haken niets beschadigen.  L

eg één opgerold gordijn, met de nadruk op één, niet meer, in de wasmachine. En wassen maar!  

Benieuwd hoe je dit handig doet? Kijk dan de video onderaan het artikel.  

Was-stand en wondermiddel 

Wanneer je je vitrage wilt wassen kun je volgens Marja de wasmachine het beste op de wol-stand zetten. Bij deze stand blijft namelijk het water staan en kun je het zelf afpompen en centrifugeren. Dit is essentieel voor kreukvrije gordijnen. Zet dus je wasmachine op de wol-stand. Vul je zeeplaatje met waspoeder of –middel. Let erop dat je niet te veel gebruikt. En meng dit met een beetje huishoudazijn. Zet je wasmachine aan en laat maar lekker draaien!  

Pompen en kreukels voorkomen 

Het wasprogramma duurt vaak maar kort, zo’n twintig minuten. Als deze is afgelopen zal er nog een laagje water staan in de wasmachine. Als dit zo is, ga je naar het programma afpompen. Dit zal een paar tellen duren.  

Hierna ga je centrifugeren. Hier gaat het vaak mis en ontstaan er kreukels. Daarom heeft Marja de tip: tel tot 9. En precies bij 9 stoppen met centrifugeren. “Jullie zullen mij wel een tutta vinden”, aldus Marja. “Maar het is essentieel om kreukels te voorkomen. Je vitrage zal nog niet helemaal droog zijn. Hang nu meteen je vitrage in de plooien in de rails en wacht dan 1 tot 2 uur. Je vitrage zal helemaal droog én kreukvrij zijn!”  

Wil je Marja’s tips eens rustig bekijken? Dat kan in de video hieronder.