Entertainment

James Bond is 60 jaar, maar is dit het einde van de rit?  

Wie kent de meest bekende agent ter wereld niet? 007 himself: James Bond. Vandaag, 60 jaar geleden, kwam de eerste James Bond-film uit. Waarna grote successen en vele Bond-agenten, -girls en -kills volgden. We blikken terug op deze succesvolle filmreeks!  

Bond, James Bond 

James Bond is één van de langstlopende mediafranchises uit de filmgeschiedenis. De films gaan over de fictieve agent van de Secret Intelligence Service bedacht door de Britse schrijver Ian Fleming. Ian Fleming heeft het personage van James Bond gebaseerd op verschillende mensen die hij tijdens de oorlog ontmoette binnen het leger en de inlichtingsdienst.  

Ian Fleming beschrijft Bond als een moderne held en de persoon die hij zelf had willen zijn. Onfeilbaar, een versierder, iemand die altijd wint, altijd de juiste woorden klaar heeft staan en overal vooraan staat. Bond is geen sympathieke man en heeft vervelende eigenschappen. Maar hij gaat wel door het vuur voor zijn vaderland. Hij moet veel mensen doden, maar hier heeft hij af en toe wel moeite mee. James Bond is dus niet alleen maar hard, maar hij heeft ook zeker een gevoelige kant.  

Ian Fleming kwam met de naam van James Bond door het boek ‘Birds of the West Indies’, geschreven door ornitholoog James Bond. En meteen wist hij dat dit de juiste naam was voor zijn agent: bijzonder én opvallend. Hij schreef in totaal twaalf romans en twee verhalenbundels over James Bond. Het eerste boek ‘Casino Royale’ verscheen in 1953. Negen jaar later verscheen de eerste Bond-film ‘Dr. No’, met in de hoofdrol Sean Connery. 

Het begin van de meest succesvolle filmreeks allertijden 

Vandaag precies 60 jaar geleden ging de eerste James Bond-film in première: ‘Dr. No’. Hierin speelt de Schotse acteur Sean Connery de rol van James Bond. Met Sean Connery was Ian Fleming in eerste instantie niet blij. Want James Bond was Brits en niet Schots. En had een elite-achtergrond, terwijl Sean een arbeidersachtergrond had. Maar nadat de film in première ging was Ian Fleming om: Sean Connery was dé perfecte James Bond. Hij heeft in totaal zeven keer de rol van James Bond mogen vertolken. Hierna volgden George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan en natuurlijk de laatste en langste Bond: Daniel Craig. Wie de meest populaire Bond was? Het antwoord zal je misschien verbazen, maar dat was Roger Moore blijkt uit onderzoek! 

In de eerste film gaat agent 007 naar Jamaica om de dood van zijn collega te onderzoeken. Bond ontdekt ook het bestaan van een kwaadaardige organisatie: Spectre. In de film ontmoet James Bond Honey Ryder, de eerste Bond-girl. Deze rol werd gespeeld door Ursula Andress. En, Ursula Andress staat nog steeds bekend om haar scène waar ze de zee uitkomt: "Het is een mysterie. Alles wat ik deed was een bikini dragen, niet eens een kleine, en whoosh! In één nacht had ik het gemaakt”, aldus Ursula.  

Het imago van James Bond werd gelijk neergezet: een stoere man en held. Wisten jullie dat alle meubels in de scènes net wat kleiner waren gemaakt dan bijvoorbeeld een normale stoel of tafel? Dit zodat James Bond nog nét een tikkeltje groter leek. Slim en creatief bedacht als je het ons vraagt!  

Bond-kills en -girls

Inmiddels bestaat de filmreeks uit 25 films. In de 25 films zijn er in totaal meer dan 600 mensen gedood door James Bond. George Lazenby had de laagste kill-score, hij doodde slechts vijf mensen. Maar, hij speelde natuurlijk maar in één film. De film met de minste Bond-kills was ‘The Man With The Golden Gun’ waarin Roger Moore maar één iemand vermoordde. En de meeste Bond-kills? Daar is Daniel Craig verantwoordelijk voor. 

In totaal kwamen er ongeveer 75 Bond-girls voorbij. James Bond sliep met ongeveer 58 vrouwen. Maar, slechts één Bond-girl wist hem in het huwelijk te binden. Over het aantal Bond-girls valt wel te twisten, want niet iedere vrouw waarmee Bond een flirt had vinden fans een echte Bond-girl.  

Ook kwamen er enorm veel kogels voorbij, daarvan wist James Bond er in totaal meer dan 4,5 duizend te vermijden. In totaal is er bijna 2 miljard dollar aan de films besteedt, waarbij ‘Skyfall’ de duurste Bond-film was. Maar de films leverde in totaal meer dan 7,5 miljard dollar op. Dus over dat succes van James Bond: dat is hiermee wel bewezen!  

Nieuwe Bond man of vrouw?

Tja, de zoektocht naar de nieuwe Bond is volop gaande. Wie wordt het? De naam Idris Elba (bekend van de serie Luther) zingt al lange tijd rond, maar ook die van Superman Henry Cavill (bekend van Superman en Mission Impossible). Of zou de Bond franchise nu eindelijk de stap durven zetten om een vrouw de nieuwe 007 te maken? De geruchtenmachine draait op volle toeren, maar uitsluitsel is nog niet gegeven. Wel is het laatste nieuws dat de nieuwe Bond mogelijk in de 30 zou zijn, wat betekent dat iemand als Idris Elba zou afvallen. Hij is namelijk de 50 al gepasseerd. Maar de producenten houden het spannend. Het is dus nog even afwachten helaas!

Ondertussen lekker veel Bond films terugkijken? Dat kan bij Amazon Prime Video. Gewoon een proefabonnement van 30 dagen aanmaken en je kunt al gratis kijken.