Artikelen

Steve Jobs, visionair of onmogelijke bully?

Vandaag is het 11 jaar geleden dat Steve Jobs overleed. We kennen hem allemaal als de bedenker van onze geliefde iPhone, iPad of iMac, maar wie was hij eigenlijk precies?

Steven Paul Jobs werd geboren op 24 februari 1955, maar is kort na zijn geboorte door zijn ouders afgestaan voor adoptie. Clara en Paul Jobs adopteerden hem en die relatie is eigenlijk altijd zo goed geweest dat Steve hen zijn hele leven lang zag als zijn echte ouders.

Twee jaar later adopteerde het stel ook Steve’s zusje Patricia, waarna ze verhuisden naar Californië. Hier bouwde Paul een werkplaats om zijn liefde voor werktuigkunde te delen met Steve. Dit sloeg aan waardoor Steve ook een liefde en passie voor werktuigkunde en techniek begon te ontwikkelen.  

Apple's eerste werknemer 

Ondanks dat Steve niet zo goed was in vrienden maken, was school wel dé plek waar hij excelleerde. Hij mocht klassen overslaan en ging uiteindelijk studeren aan de Stanford University. Hier ontwikkelde hij veel interesse in literatuur én elektronica. Ook leerde hij zijn beste vriend Steve Wozniak kennen, met wie hij de ‘blue box’ ontwierp. Dit was een apparaat waarmee mensen gratis op lange afstand konden bellen. Volgens Jobs zou Apple zonder deze uitvinding waarschijnlijk niet hebben bestaan en Wozniak werd dan ook Apple’s eerste werknemer.

Nadat hij was gestopt met studeren aan de universiteit, ging Steve werken voor het bedrijf Atari, een producent van videospelletjes. Hier leerde hij Ronald Wayne kennen en samen met hem en Wozniak richtte Steve in 1976 Apple Computer op. Kort hierna ontwierp Wozniak de eerste versie van de Apple I computer. Zo’n computer kostte toen 500 dollar en er zijn er ongeveer 200 van gemaakt.  

Een nieuw tijdperk 

Apple ontwikkelde zich in de jaren erna tot een succesvol technologiebedrijf met een visie. En Steve Jobs was in de meeste gevallen die man met de visie. Zo haalde hij in 1983 de toenmalige Pepsi manager John Scully naar Apple om de verdere ontwikkeling van het bedrijf te begeleiden. Apple was eigenlijk zo succesvol dat het allemaal iets te snel ging. Dit was voor de Raad van Bestuur van het bedrijf in 1985 de reden om Steve uit z'n functie te zetten. Hij mocht geen leidinggevende functie meer hebben en dus verliet hij zijn ‘kind’ Apple. 

Hij startte het computerbedrijf NeXT, waarmee hij zijn visie op toegankelijke maar wel mooi uitziende technologie op de markt bracht. De markt bleek turbulent met veel concurrenten die voor Apple voorbijstreefden. Reden dus om in 1997 NeXT op te kopen en Steve Jobs opnieuw CEO te maken van het bedrijf. En dat luidde een nieuw tijdperk in voor Apple. Een tijdperk dat eigenlijk sindsdien niet meer tot stilstand is gekomen. 

One more thing 

Steve stond erom bekend dat hij zich met alle details, van ontwerp, tot productie, verpakkingen én marketing bezighield. Ook stond hij bekend om zijn iconische kledingstijl: een spijkerbroek en een zwarte coltrui, die hij zelfs naar de meest chique evenementen droeg. Daarnaast gaf hij op evenementen bijzondere speeches die hij ‘Stevenotes’ noemde. Hier ontstond ook zijn beroemde uitspraak “One more thing”, wat hij gebruikte aan het einde van een speech voor de aankondiging van een nieuw product, waaronder de iPod en de MacBook 

Het einde in zicht 

In 2003 kreeg Steve Jobs de diagnose alvleesklierkanker. Maar hij had een heel zeldzame vorm van deze ziekte, waardoor hij geen chemotherapie of bestraling nodig had. Alles leek goed en een jaar later ging hij alweer aan het werk. In 2008 ging het echter bergafwaarts. Er gingen geruchten en speculaties rond over zijn gezondheid. Steve vertelde dat het een hormoonstoornis was die makkelijk te behandelen leek, maar zijn problemen bleken later toch ernstiger te zijn dan hij dacht. Hij onderging een levertransplantatie en in 2011 gaf hij vanwege zijn gezondheid zijn functie als CEO op. Een paar maanden later overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij liet een vrouw en vier kinderen achter. Maar, ook een multinational die in de jaren erna niet meer te stoppen bleek. 

Van buiten leek Steve Jobs misschien een simpele man met zijn zwarte coltrui en spijkerbroek, maar eigenlijk was hij compleet het tegenovergestelde. Hij was uniek, slim en vooral een visionair met een ongekend doorzettingsvermogen