Eten & Drinken

De lekkerste bakrecepten van onze Koffietijd-kijkers

Alle bakprinsen en prinsessen verzamelden zich tijdens de winactie van Coffeelicious. Kijkers van Koffietijd konden hun lekkerste bakrecept met ons delen én, wij mochten vijf winnaars uitkiezen.

 Van een fleurig brood tot Noorse pavlova, deze recepten zijn echt het delen waard. De winnaars kregen allemaal een heerlijk verwen- en bakpakket van Coffeelicious. Het recept zou gedeeld worden op onze website. Dus, hierbij jullie heerlijke bakrecepten om je vingers bij af te likken!

Appelkruimeltaart met Licor 43 van Florien

De favoriet van Florien's oma!

Ingrediënten

  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram bloem
  • 75 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 25 gram amandelmeel
  • 4 verkruimelde wafelkoekjes
  • 3 appels
  • 0,5 limoen(sap)
  • klontje roomboter (om in te bakken)
  • Licor 43
  • snuf zout
  • 2 tl kaneel

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Vet de ovenschaal in met roomboter. Daarna begin je met het schillen van de appels en verwijder je de klokhuizen. De appel snijd je vervolgens in kleine blokjes. Doe het in ovenschaal en voeg limoensap toe. Daarna voeg je er kaneel aan toe en een flinke scheut Licor 43. Meng alles door elkaar.

Doe in een kom bloem, koude roomboter, amandelmeel, verkruimelde wafelkoekjes en witte basterdsuiker. Kneed alles samen met je vingertoppen waardoor je na ongeveer 2 minuten kruimels krijgt. Leg het mengsel over de appelstukjes in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en laat 30 minuten bakken. Tijd om te eten!

Worteltaart van Linda

Lekker om te trakteren!

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 300 ml plantaardige olie
  • 400 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels vanille extract
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels baksoda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 350 gram geraspte wortels
  • 125 gram pecannoten 

Topping

  • 125 gram boter
  • 200 gram roomkaas
  • 350 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 125 gram gehakte pecannoten 

Bereiding

Zet de oven op 180 graden en zet het rooster net onder het midden. Vet de taartvorm in en bestrooi dit met bloem. Of gebruik cupcakecups en maak er cupcakes van! Daarna doe je de eieren, olie, suiker en vanille extract in een grote kom. Mix alles goed doorelkaar, drie minuten op de hoogste stand. Dan roer je de geraspte wortels en de noten erdoor. Alles goed gemengd? Dan giet je het mengsel in de vorm of cupcade vormpjes en zet het 45 minuten in de oven. 

Na 45 minuten kun je met een prikker testen of de taart klaar is. Steek de prikker in de taart, zit er niks aan? Dan is de taart gaar. Tijd om de topping te maken! Zorg ervoor dat de boter en roomkaas op kamertemperatuur is. Meng alle ingrediënten door elkaar met een mixer. Halveer de taart horizontaal en smeer de topping over de bovenkant van de onderste laag. Doe de bovenkant weer op de taart en laat nog twee uur in de koelkast opstijven. Dan is het smullen geblazen!

Noorse pavlova van Nadine

Na een mooie reis door Noorwegen verwent Nadine haar gezin ieder jaar op 17 mei met zelfgemaakte pavlova.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 300 gram rietsuiker
  • 300 ml slagroom
  • 300 ml vanillekwark
  • rood fruit naar keuze

Bereiding

Verwarm de oven op 150 graden. Doe zes eieren gescheiden in een kommetje. Doe 6 eiwitten in een kom en mix op hoge stand voor 15 min. Al kloppend voeg je langzaam 300 gram suiker toe. Daarna nog 5 minuten doorkloppen. Smeer het eiwitmengsel uit op een bakblik, maar houdt de randen vrij.

Zet het eiwitmengsel in de oven. Na 2 uur kun je de oven uitzetten, maar laat de pavlova in de oven staan tot deze helemaal is afgekoeld. Klop ondertussen 300 ml slagroom op en spatel daar voorzichtig 300 ml vanillekwark doorheen. Verdeel het mengsel over de taart, vlak voor het serveren en top het af met mooi rood fruit. Kjempegod! 

 

Bloemen platbrood van Karin

Karin noemt het "een feestje om te serveren bij een high tea." En dat is het zeker! Want zie bovenstaande foto, als dat geen feestje is...

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 200 ml (magere) kwark
  • olijfolie
  • snuf peper, flinke snuf zout
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • snijbonen
  • rode ui
  • 4 cherry tomaten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de bloem, kwark en een flinke snuf zout in een grote kom. Kneed het in een paar minuten tot een grote bol. Houd het deeg in de kom, dek het af met vershoudfolie en laat 15 minuten rusten.

Ondertussen kun je de groenten op een speelse manier snijden. Ga bijvoorbeeld voor de bloemen van Karin. Leg het deeg over een grote bakplaat en verdeel de groenten. Zet de bakplaat in de oven en laat 20 minuten bakken. Tadaa, daar is jouw eetbare schilderijtje.

Aardbeientaart van Nina

Nina's hele familie is fan van haar luchtige bisscuittaart. 

Ingrediënten

  • zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 1 el citroensap
  • 300 ml slagroom
  • 500 gram aardbeien

Bereiding

Verwarm de oven op 140 graden. Mix de eieren in een kom. Het geheim daarvan is om de eieren heel lang te kloppen om zoveel mogelijk lucht in de taart te krijgen. Normaal is het 10 minuten, maar ik raad 20 minuten aan. Zeef daarna de bloem, maïzena en een snufje zout erbij en schep het om met een spatel. De springvorm bekleed je met bakpapier en vet de hele vorm in. Giet het beslag in de springvorm en zet het in de oven. Het liefst niet te hoog.

Verwarm de oven nu naar 170 graden en bak de taart in zo'n 45 tot 50 minuten gaar. Check daarna met een prikker of de taart gaar genoeg is. Dan is het tijd voor de topping. Klop de slagroom op en voeg het citroensap al scheppend toe. Halveer de taart en bedek het onderste deel met de topping. Doe daar de aardbeien op. Doe de bovenkant van de taart er weer bovenop. Ook deze laag bedek je met slagroom en aardbeien.