Groen

Verse vijgen uit eigen tuin? Zo doet de vijgenboom het in Nederland

Floor, onze moestuindeskundige en Koffietijd chef London duiken samen regelmatig de keuken in om wat lekkers te maken. Floor neemt dan verse producten uit haar moestuin mee. London maakt er altijd wat verrukkelijks van.

In deze video gaan Floor en London aan de slag met vijgenbladeren, vers geplukt uit Floors Moestuin! Maar hoe doet de vijgenboom het eigenlijk in Nederland?

De juiste plek

Vijgenbomen zie je normaal gesproken veel in Mediterraanse landen. Denk aan Turkije, Spanje en Italië. Maar ook in Nederland doet de vijgenboom het goed. Let daarbij wel op de plek waar je de boom plant. De vijgenboom doet het het best als je 'm in het voorjaar op een zonnige en warme plek zet. Bijvoorbeeld in de buurt van een muur op het zuiden. Bij voorkeur een stenen muur. Dat is ideaal omdat de muur ook 's avonds nog warmte afstraalt. Zet de boom nooit op een plek waar veel wind is.

Soorten in Nederland

Je hebt verschillende soorten vijgenbomen. Sommige doen het beter op het Nederlandse klimaat dan de ander. Daarom raadt Floor de volgende soorten aan, als je volgend jaar verse vijgen uit eigen tuin wilt plukken. Kies voor Brunswick of Brown Turkey. De laatste soort staat bij Floor in de tuin. En om die boom momenteel in de tuin te hebben, is volgens Floor een feestje. "Na het plukken maak ik er graag vijgenjam van, of ik doe het lekker op mijn broodje geitenkaas. Heerlijk!"

Good to know

Ook handig om te weten over de vijgenboom in Nederland:

  • Snoei de boom in zijn rustperiode. Die loopt in het Nederlandse klimaat van november tot februari. Tip bij het snoeien: gebruik de bladeren voor dit recept van London en Floor.
  • Vijgenbomen houden echt niet van natte voeten. Om dit te voorkomen is het handig om de boom iets hoger te planten. Bijvoorbeeld op een bult. Daarnaast heeft de vijg de rest van het jaar weinig extra water nodig. Je hoeft de bodem van de boom ook nooit extra te voeden.
  • De meeste vijgen in Nederland zijn in september rijp. Maar dit kan ook in augustus al zijn of nog in oktober. Je kunt vaak aan de vijg zelf zien of ze rijp zijn en anders moet je even voelen. Brown Turkey vijgen worden donkerpaars en kunnen zelfs openbarsten. Is dat het geval? Eet 'm diezelfde dag dan nog snel op!

Bekijk hieronder het recept van London en Floor